Mudurnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dijital çağın çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine karşı bilinçli fertler yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen TeknoŞenlik Dijital Farkındalık Seferberliği, 24–25 Aralık tarihlerinde Mudurnu ve Taşkesti’deki ilçe okullarında yoğun katılımla gerçekleştirildi.

USSUM (Uluslararası Siber Suçlarla Mücadele Platformu) çatısı altında yürütülen ve medya sponsorluğunu Teknovia’nın üstlendiği proje; Mudurnu Kaymakamlığı ve Mudurnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü destekleriyle iki gün boyunca öğrenci, öğretmen ve velileri dijital farkındalık başlığı altında bir araya getirdi.

Mudurnu’da Teknoşenlik Dijital Farkındalık Seferberliği Ile Ahi Evran Değerleri Dijital Dünyaya Taşındı!-1

Dijital Dünyanın Görünmeyen Riskleri Ele Alındı

“Mudurnu TeknoŞenlik Seferberliği” mottosuyla gerçekleştirilen etkinliklerde; yapay zekâ uygulamaları, dijital oyunlar ve oyun bağımlılığı, sosyal medya kullanımı, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve siber güvenlik riskleri gibi konular öğrencilerin yaş gruplarına uygun, sade ve çarpıcı örneklerle ele alındı.

Etkinliklerin temel amacı; çocuk ve gençlere bilinçli, dengeli ve güvenli dijital kullanım alışkanlığı kazandırmak, dijital dünyada karşılaşabilecekleri risklere karşı farkındalık oluşturmak oldu.

Ahi Evran Geleneği Dijital Ahlakla Buluştu

TeknoŞenlik Projesi, Mudurnu’nun köklü Ahi Evran geleneğini dijital çağın gereklilikleriyle buluşturması yönüyle de dikkat çekti. Ahi Evran’ın sorumluluk, edep, ahlak ve bilinç temelli yaklaşımı; dijital ahlak, dijital sorumluluk ve dijital bilinç kavramları üzerinden öğrencilere aktarıldı.

Mudurnu’da Teknoşenlik Dijital Farkındalık Seferberliği Ile Ahi Evran Değerleri Dijital Dünyaya Taşındı!Z

Muhammet Binici: “Dijital Bilinç Teknik Değil, Ahlaki Bir Meseledir”

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Gazeteci, Yazar, Program Yapımcısı, Bilişim Teknolojileri ve Sosyal Medya Uzmanı Muhammet Binici, daha önce Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde başarıyla uygulanan 3T 1B Yapay Zekâ Dijital Farkındalık Seferberliği kapsamında edindiği deneyimleri Mudurnu ve Taşkesti’deki öğrencilerle paylaştı.

Etkinliklerin ardından değerlendirmelerde bulunan Binici, dijital farkındalığın yalnızca teknoloji kullanımına indirgenemeyeceğini belirterek, dijital dünyanın aynı zamanda kültürel ve ahlaki bir alan olduğuna dikkat çekti. Teknolojinin başlı başına iyi ya da kötü olmadığını ifade eden Binici, dijital araçları anlamlı kılan unsurun insanın niyeti ve bilinç düzeyi olduğunu vurguladı.

Binici, çocukların yapay zekâ, sosyal medya ve dijital oyunlarla çok erken yaşlarda tanıştığını belirterek, bu alanların yerli, milli ve ahlaki bir bakış açısıyla ele alınmaması hâlinde dijital kimliğin başkalarının değerleriyle şekillenebileceğini dile getirdi. Etkinliklerde öğrencilere, dijital dünyada her görülen bilginin doğru olmadığı, her paylaşılan içeriğin gerçek kabul edilmemesi gerektiği bilincinin kazandırılmaya çalışıldığını ifade etti.

“Dijital Dünyada da Eline, Diline ve Bilgine Sahip Çık”

Mudurnu’nun güçlü ahlaki mirasına vurgu yapan Binici, Ahi Evran’ın “eline, diline sahip ol” anlayışının bugün dijital dünyada da geçerli olduğuna dikkat çekti. Dijital ortamda yapılan her paylaşımın, söylenen her sözün ve üretilen her içeriğin bir sorumluluk taşıdığını belirten Binici, hedeflerinin dijital dünyada da ahlaklı, bilinçli ve sorumluluk sahibi fertlerin yetişmesine katkı sunmak olduğunu ifade etti.

Mudurnu’da Teknoşenlik Dijital Farkındalık Seferberliği Ile Ahi Evran Değerleri Dijital Dünyaya Taşındı!-2

Eğitim Ortamlarına Uzun Vadeli Katkı Hedefleniyor

Mudurnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, TeknoŞenlik Dijital Farkındalık Seferberliği’nin öğrencilerin dijital farkındalıklarını artırdığını, öğretmen ve velilere rehberlik sunduğunu ve eğitim ortamlarına uzun vadeli katkılar sağladığını ifade etti.

Mudurnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Lokman Subaşı, dijital çağda çocukların doğru yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, TeknoŞenlik Seferberliği’nin bu anlamda son derece kıymetli bir çalışma olduğunu belirtti. Subaşı, yapılan etkinliklerin yalnızca öğrencilerle sınırlı kalmadığını, öğretmenler ve veliler açısından da yol gösterici nitelik taşıdığını vurgulayarak, dijital dünyanın risklerine karşı bilinçli bir eğitim yaklaşımının güçlendiğini ifade etti. Subaşı, projeye katkılarından dolayı proje yürütücüsü Muhammet Binici’ye, USSUM’a, Teknovia’ya ve emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

Lokman Subaşı Mudurnu İlçe Milli Eğirim Müdürü

Lokman Subaşı Mudurnu İlçe Milli Eğitim Müdürü

Mudurnu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bülent İhsan Karakaşoğlu da TeknoŞenlik kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların, öğrencilerin teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmalarına önemli katkı sunduğunu belirtti. Karakaşoğlu, dijital farkındalığın erken yaşlarda kazandırılmasının hem akademik hem de kişisel gelişim açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, Ahi Evran geleneğiyle dijital ahlak kavramının birlikte ele alınmasının Mudurnu açısından ayrı bir değer oluşturduğunu dile getirdi. Karakaşoğlu, sahadaki etkili sunumları ve rehberliği dolayısıyla Muhammet Binici’ye teşekkür ederek, bu tür projelerin devam etmesinin eğitimin niteliğini artıracağını söyledi.

Bülent İhsan Karakaşoğlu Mudurnu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü

Bülent İhsan Karakaşoğlu Mudurnu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü

Yetkililer, TeknoŞenlik Dijital Farkındalık Seferberliği benzeri çalışmaların önümüzdeki süreçte de farklı başlıklar altında sürdürülmesinin hedeflendiğini belirterek, dijital çağın gereklerine uygun, bilinçli ve değerlerine sahip çıkan kişiler yetiştirmek için iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi