Libya‘nın çok yakında petrol üretimine yeniden başlayacağı, ancak üretim miktarının Kaddafi dönemindeki düzeye ulaşmasının uzun zaman alacağı bildirildi.
Ulusal Geçiş Konseyi ekonomi, finans ve petrol komisyonu başkanı Mustafa El Huni, "çok yakında yeniden üretime başlayacaklarını ancak ihracatın daha zaman alacağını" söyledi ve "günde 1,6 milyon varil düzeyindeki normal üretime ulaşmanın zaman alacağını" belirtti.
El Huni, iyimser tahmine göre üretimde önceki düzeye ulaşmak için altı ila dokuz ay gerekebileceğini, daha kötümser tahmine göre ise bu sürenin bir yıl olduğunu kaydetti.
Komisyon başkanı, Libya‘nın ürettiği petrolün yaklaşık yarısının ihraç edildiğini, şu anda hasarlı olan Sedra ve Ras Lanuf rafinerileri ve terminallerinin de onarılması gerektiğini belirtti.
AB, dondurulan mal varlıklarını serbest bırakıyor
Avrupa Birliği (AB), Libya‘da yeni hükümetin kurulmasına destek için Libya Merkez Bankası ve diğer bazı teşekküllerin dondurulan mal varlıklarını serbest bırakıyor. AB‘den yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi‘nin Libya‘yla ilgili olarak geçen hafta aldığı karar doğrultusunda, bazı teşekküllerin dondurulan fonlarının "insani ihtiyaçlar ve sivil ihtiyaçları, Libya petrol ve bankacılık sektörlerinde yenilenen faaliyete destek ve sivil hükümetin kurulmasına yardımcı olmak için" serbest bırakılacağı belirtildi. AB ayrıca Libya uçaklarının Avrupa‘daki havaalanları ve Avrupa hava sahasını kullanma yasağını kaldırdı.
Eski Başbakana 6 ay hapis
Öte yandan, Tunus‘ta tutuklanan Libya‘nın eski Başbakanı El Bağdadi Ali El Mahmudi‘nin, Tunus‘a yasadışı yollardan girdiği gerekçesiyle 6 ay hapse mahkum edildiği bildirildi. Tunus Adalet Bakanlığı sözcüsü, El Bağdadi Ali El Mahmudi‘nin Tunus‘un güneyindeki Tozeur‘de savcı önüne çıkarıldığını, yapılan mahkemede sınırı yasadışı yollardan geçtiği gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına mahkum edildiğini belirtti. Sözcü, Ali El Mahmudi‘nin cezasını çekeceği yer konusunda bilgi vermedi.
Cezayir UGK‘yı tanıdı
Bu arada, Cezayir, Libya Ulusal Geçiş Konseyi‘ni (UGK) Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıdı. El Arabiya televizyonun haberine göre Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci, Libya‘daki geçici yönetimi Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıdıklarını söyledi. Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, UGK ile yakın işbirliğine hazır oldukları belirtildi.





