Ortadoğu'daki sıcak çatışmaların makroekonomik dengeye vurduğu darbeye bir de iç siyasetteki eşi benzeri görülmemiş hareketlilik eklenince piyasaların ateşi bir anda yükseldi. Yatırımcının döviz kuruna odaklandığı bu kritik süreçte, dev bankadan gelen son analiz hesapları şaşırttı. Yabancı analistler, Merkez Bankası'nın öngörülenden çok daha erken bir tarihte şok bir hamle yapabileceğine işaret etti.

Belirsizlik Rezervleri Vurabilir

Finans kulislerine bomba gibi düşen 22 Mayıs tarihli rapora göre; JPMorgan analistleri Fatih Akçelik, Michael Harrison ve Anezka Christovova, Türkiye'deki son siyasi gelişmeleri mercek altına aldı. Yayınlanan notta, "Hukuki açıdan benzersiz bir durum olduğu için, sürecin önümüzdeki günlerde nasıl gelişeceği konusunda önemli bir belirsizlik var" ifadelerine yer verildi.

Uzmanlar, bu tablonun ödemeler dengesini zedeleyebileceği ve döviz rezervlerinde hızlı bir erimeye kapı aralayabileceği tehlikesine dikkat çekti.

11 Haziran Öncesi Şok Hamle Beklentisi

Yabancı sermaye çıkışlarına karşı Merkez Bankası'nın önce döviz müdahaleleriyle kalkan olacağı, hemen ardından ise faiz silahını çekeceği aktarıldı.

Raporun en can alıcı noktasında ise faiz oranlarına yönelik şu ifadelere yer verildi: "11 Haziran'daki Para Politikası Kurulu toplantısında veya muhtemelen daha erken bir tarihte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bir haftalık repo faiz oranını mevcut yüzde 37 seviyesinden yüzde 40'a çıkarmasını bekliyoruz."

Gözler şimdi, ekonomi yönetiminin artan bu tansiyona karşı atacağı adımlarda ve piyasaların vereceği reaksiyonda.

Kaynak: Haber Merkezi