Levent’teki silah seslerinin yankısı sürerken, emniyet birimleri saldırının arka planını aydınlatmak için düğmeye bastı. Dün öğle saatlerinde Yapı Kredi Plaza önündeki polis noktasına yönelik gerçekleştirilen hain saldırının ardından başlatılan operasyonlar genişletiliyor. Yapılan son operasyonlarda 10 kişi gözaltına alındı.

İZMİT’TEN KİRALIK ARAÇLA GELDİLER
Soruşturmanın seyrini değiştiren detaylar, teröristlerin eylem hazırlığına dair verilerle netleşti. Uzun namlulu silahlarla bölgeye gelen 3 saldırganın, İzmit’ten kiraladıkları bir araçla İstanbul’a intikal ettikleri belirlendi. Polis noktasındaki kahraman polislerin anında karşılık vermesiyle çıkan çatışma yaklaşık 10 dakika sürdü. Çatışma neticesinde saldırganlardan Yunus E. S. ölü ele geçirilirken, Onur Ç. ve Enes Ç. isimli kardeş teröristler yaralı olarak kıskıvrak yakalandı. Saldırganların yanlarındaki çantalarda yapılan aramalarda ise çok sayıda mühimmat ele geçirilmesi, facianın eşiğinden dönüldüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

VALİ GÜL: "KONSOLOSLUKTA 2,5 YILDIR FAALİYET YOK"
Olay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Vali Davut Gül, saldırının hedefi ve bölgedeki duruma ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Yaralı iki polis memurunun hayati tehlikesinin bulunmadığını müjdeleyen Gül, bölgedeki konsolosluk binasına dair dikkat çeken bir ayrıntıya değindi. Vali Gül, "Konsoloslukta yaklaşık 2,5 yıldır herhangi bir faaliyet yok. Dolayısıyla burada devam eden bir çalışma ya da yaşayan herhangi bir diplomatik görevli bulunmuyor" ifadelerini kullanarak, binanın operasyonel olarak kapalı olduğunu vurguladı.

KİMLİK KAYITLARI ŞOKE ETTİ
Saldırıyı gerçekleştirenlerin adli sicil kayıtları ve geçmişleri, terörün karanlık iş birliklerini de ortaya koydu. Ölü ele geçirilen şahsın dini istismar eden örgütlerle irtibatı teyit edilirken, yaralı yakalanan Onur Ç.’nin uyuşturucu suçundan kaydının bulunduğu saptandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, bu şahısların İstanbul’daki barınma ve lojistik ağlarına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısının 10’a çıkması, saldırının daha geniş bir ağla bağlantılı olabileceği şüphesini güçlendirdi.




