İç pilav genel olarak tavuk, hindi ya da dolmaların iç harcı olarak kullanılmaktadır. Ancak bu eşsiz lezzet tek başında da sofralarda kendine yer bulabilmektedir. Hem lezzetli hem de tam kıvamında iç pilav yapmak için ihtiyacınız olan malzemeleri ve bu yemeğin bütün püf noktalarını sizle için kalem aldık.
Hem kendiniz için hem de sevdiklerinizi ağırlamak için kuracağınız davet sofralarında bu eşsiz lezzete sahip iç pilavı tercih edebilirsiniz.
İÇ PİLAV TARİFİNİN MALZEMELERİ
İç pilav yapmak sanıldığı kadar zor bir hazırlık sürecine sahip değildir. Özellikle sıklıkla dolma yapan kişiler, iç pilavı oldukça kısa sürede hazırlayabilecektir. Sürekli olarak klasik pilav yapmaktan ve tüketmekten sıkılanlar için oldukça iyi bir alternatif olan iç pilav hem normal akşam yemeklerinde hem de özel günlerde kurulan şık sofralarda rahatlıkla tercih edilebilir. Bu tarifte yer alan bazı malzemeler ile iç pilavın muhteşem bir tada sahip olmasını sağlayabilir, herkesin damaklarında lezzet şöleni yaratabilirsiniz. İşte iç pilav yapmak için ihtiyacınız olan o malzemeler;
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 50 gram Antep fıstığı ya da dolmalık çam fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı kaynar su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı yenibahar
- 2 çay kaşığı tuz
- 1/4 demet dereotu
- 1/4 demet maydanoz
İÇ PİLAV TARİFİ NASIL YAPILIR?
İç pilav yapmak için hazırlık süresi ortalama olarak otuz dakika sürecektir. Otuz dakika da iç pilavın pişmesi için gerekli olan süre olacaktır. Bu süreyi göz önüne alarak iç pilav için hazırlıklarınıza başlayabilir ve akşam yemeklerine tazecik, demini almış bir sunum yapabilirsiniz. Pratik bir yapım aşamasına sahip olan iç pilavı hazırlamak için izlemeniz gereken adımlar sırası ile şu şekildedir;
- Baldo pirinci iyice yıkayın ve geniş bir kaseye akın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve bekletin. Bu işlem, pirincin fazla nişastadan arınmasını sağlayacaktır
- Kuş üzümlerinin sap kısımlarını ayırın ve ılık suda bekletin
- Kuru soğanların kabuklarını soyun ve küp küp olacak şekilde doğrayın. Geniş tabanlı bir tencerede yağı kızdırın ve kuru soğanları tencereye ekleyerek kavurmaya başlayın
- Soğanlar renk değiştirmeye başlayınca dolmalık fıstıkları ekleyin. Fıstıklar renk alana kadar kavurma işlemine devam edin
- Bol suda yıkadığınız ve süzdüğünüz pirinçleri tencereye aktarın
- Karabiber, yenibahar, tarçın ve ılık suda beklettiğiniz kuş üzümlerini tencereye alın
- Tüm malzemeleri, pirinçler şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun
- Ardından kaynar suyu, tuzu ve tereyağını tencereye ekleyin. Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pilavı pişirin
- Göz göz olup suyunu çeken pilavı, üzerine kağıt havlu örtüp kapağını sıkıca kapattıktan sonra demlenmeye bırakın
- Bu sırada dereotunu ve maydanozu güzelce yıkayın ve ince ince kıyın
- Bu iki yeşilliği güzelce harmanlayın ve iç pilava dahil edin
- İç pilavı demlendikten sonra karıştırın ve servis edin
İÇ PİLAVIN PÜF NOKTASI
İç pilav yapmadan önce pirinçlerin ortalama olarak bir saat suda bekletilmesi gerekir. Bu aşamada pirinçlerin fazla nişastası dışarı atılır ve pilavın daha lezzetli bir tada sahip olması sağlanır. Yıkama aşaması pirinçlere çok fazla temas etmek ise pirinçlerin kırılmasına neden olur. İç pilav yaparken daha güzel bir tat elde etmek için normal su yerine tavuk suyu kullanımı da tercih edilebilir.





