Aylardır demir parmaklıklar ardında bekleyen sanıkların yakınlarının gözü mahkeme kapısındaydı. Bir yanda eşinin 15. evlilik yıl dönümünü izleyici sıralarından haykırarak kutlayan bir kadın, diğer yanda 11 aylık kızının ilk kelimesini avukat görüşünde öğrenen bir baba... İnsani dramların siyasi manevralarla iç içe geçtiği 414 sanıklı davada, tahliye kararları tutanaklara geçirildi.

Sürpriz Karar Çıktı

Duruşmada savcılık makamı sadece 5 ismin tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti ise Ahmet Güldü, Yavuz Saltık, Mustafa Karaoğlu ve Burak Atalan’ı da listeye ekleyerek tam 9 kişinin tahliyesine hükmetti. Böylece toplam tahliye sayısı 51'e fırladı.

Ekrem İmamoğlu'nun babası dahil, bazı isimlerin emekli maaşlarına konulan blokelerin de bankalara yazılacak resmi talimatla kaldırılacağı aktarıldı.

"Kötülüğün Salyaları"

Kürsüye çıkan İmamoğlu'nun sözleri salonda buz gibi rüzgarlar estirdi. Üsküdar'da kaçak bir büfenin yıkımını engellemek için 300 polisin günlerce nöbet tuttuğunu hatırlatan tutuklu İBB Başkanı, "Vali bana cevap veremedi" ifadelerini kullandı. Basit çatı tadilatları yüzünden çalışma arkadaşlarının gözaltına alındığına dikkat çekti. İmamoğlu'nun "Rüşvet alındığını ispatlasınlar, dosyadaki tüm suçları kabul edeceğim" resti dikkatlerden kaçmadı.

İçeride Alacağı Olanlar Var

En büyük kriz infaz sürelerinde koptu. Eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun 381, İBB Daire Başkanı Ceyhun Avşar'ın 389 gündür tutuklu olduğu kaydedildi. İstenilen cezalar en üst sınırdan verilse dahi, bu isimlerin hapis yattıkları süre kadar "alacaklı" konuma geçtiği vurgulandı.

Öte yandan, 8 kez ifade veren itirafçı Adem Soytekin serbest bırakılırken, örgüt üyeliğiyle suçlanmayan 27 tutuklunun telefon kısıtlaması esnetildi.

Geride kalan 59 tutuklunun kaderini çizecek olan bir sonraki celse bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi