Kofik dolması, Elazığlılar tarafından sıklıkla yapılan yöresel tatların başında yer alır. Türk mutfağında en çok çeşide sahip olan yemeklerden biri bildiğiniz gibi dolmadır. Farklı sebze ve yapraklardan hazırlanan dolma türleri arasında kofik dolması da yer alır.
Bu yazımızda sizlere, kofik kelimesinin ne anlama geldiğini, bu yemeğin nasıl yapılacağını ve kofik dolması için hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu aktaracağız.
KOFİK DOLMASI TARİFİ MALZEMELERİ
Kofik, Elazığ’da kullanılan yöresel bir sözcüktür. Esasen Kürtçe olan bu kelime birden fazla anlama gelmektedir. Bu anlamlardan bazıları; içi alınmış biber kurusu ya da patlıcan, kurutulmuş sebzeler, içi boş hale getirilmiş biber ya da patlıcan, kadınların başlarına taktıkları taç, kurutulmuş patlıcan ya da kurutulmuş biberdir. Bu yemeğin adının kofik olmasının nedeni ise kurutulmuş patlıcan ve biberden hazırlanıyor olmasıdır. Kofik dolması, kuru patlıcan ve kuru biber dolması olarak da bilinmektedir. Biraz uğraştırıcı bir hazırlık aşamasına sahip olan bu yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekilde sıralanmaktadır;
- 4 adet kurutulmuş biber
- 4 adet kurutulmuş patlıcan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 250 gram dana kıyma
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- Karabiber
- Tuz
- Pul biber
- Kofik dolmasının sosu için gerekli olan malzemeler;
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Su
- Nar ekşisi
KOFİK DOLMASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yukarıda yer alan malzemelerin ölçüsünü birebir kullanarak kofik dolması hazırladığınız taktirde, ortalama olarak altı kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Yapım aşaması, ilk kez kofik dolması deneyenler için biraz zorlayıcı olsa da bu yemeğin damaklarınızda bırakacağı tat, tüm uğraşlarınıza değecektir. İkinci denemenizde ise el alışkanlığınızın da olması sayesinde kofik dolmasını daha pratik bir şekilde hazırlayabileceksiniz. Akşam yemekleriniz için tercih edebileceğiniz bu yemeği, özel gün ve davetler için hazırlayacağınız sofralar için de tercih edebilirsiniz. Kofik dolmasının adım adım yapım aşamaları ise şu şekilde sırlanabilir;
- İlk olarak kuru soğanı ince ince kıyın ve bir tencereye sıvıyağı ekleyerek kıydığınız soğanları kavurmaya başlayın
- Soğanların rengi dönmeye başladığında; salça, pirinç, nohut, kıyma, sarımsak ve baharatları tencereye ilave edin
- Tüm malzemeleri karıştırarak kavurmaya devam edin
- Bu sırada kuru patlıcan ve kuru biberleri kaynar suya alın ve beş dakika boyunca suda bekletin
- Kuru patlıcan ve kuru biberler yumuşadığında sudan çıkartın ve bir kenarda bekletin
- Hazırladığınız için harcı, kuru patlıcan ve kuru biberlerin içerisine doldurun
- Üzerinde bir parmak boşluk bırakın
- Hazırladığınız patlıcan ve biberlerin ağız kısımlarını büzün ve dik bir şekilde tencereye sıralayın
- Ayrı bir karıştırma kabının içerisinde salçayı, kaynar suyu, nar ekşisini ve tuzu karıştırarak bir sos elde edin
- Hazırladığınız bu sosu dolmaların üzerini geçecek şekilde tencereye dölün ve orta ateşte pişirmeye başlayın
- Ortalama olarak otuz dakika sonunda kofik dolması hazır olacaktır
KOFİK DOLMASININ PÜF NOKTALARI
Kofik dolması için hazırladığınız iç harçta yer alan pirinç, pişirme sırasında şişecektir. Bu nedenle kuru biber ve kuru patlıcanlara iç harç doldururken, pirinçlerin şişme mesafesinin göz önüne alınması ve buna göre pay bırakılması gerekir. Aksi halde iç harç dolmalardan taşacak ve görüntünün bozulmasına neden olacaktır.




