Banduma, hem doyurucu hem de leziz bir yöresel lezzettir. Banduma, hindi ya da tavuk kullanılarak hazırlanır. Bu tarifte size tavuk ile yapılan versiyonu aktaracağız. Hazırsanız, buyurunuz tarife geçelim!
BANDUMA TARİFİ MALZEMELERİ
Banduma yemeği için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekilde sıralanmıştır:
- 4 adet ev yufkası (35 cm çapında)
- 2 adet tavuk göğüs eti
- 1 kase tavuk suyu
- Dövülmüş ceviz içi
- Görüldüğü üzere, tüm malzemeler evde bulunabilen kolay malzemelerdir. Malzemelerinizi hazır ettiyseniz, buyurunuz tarif kısmına!
BANDUMA TARİFİ NASIL YAPILIR?
Banduma, hazırlanma süresi 20 dakika olan hızlı bir yemektir. Yufkaların kesilmesi ve tavuk etlerinin haşlanması bu süreyi kapsar. Pişirme süresi ise yaklaşık olarak 20 dakikadır.
Toplamda, bandumanın hazırlanıp pişirilmesi yaklaşık olarak 40 dakika sürer. Bu süre içerisinde harika bir lezzet elde edebilirsiniz. Öyleyse hızla tarifi uygulama adımlarına geçelim:
- İlk olarak tavuk göğüs etlerini haşlayarak suyunu ayırın ve etleri ufak parçalara ayırın.
- Yufkaları sekiz parçaya keserek hazırlayın ve uzun kenarlarına tavuk etinden yerleştirip sigara böreği gibi sarın. Bu işlemi malzeme bitene kadar devam ettirin.
- Bir tavada tereyağını eritin ve ayrı bir tencerede tavuk suyunu kaynatın.
- Hazırladığınız yufka rulolarını tavuk suyuna batırıp, birbirlerinin üzerine gelecek şekilde servis tabağına dizin.
- Üzerlerine eritilmiş tereyağı gezdirin ve dövülmüş ceviz içi serpin. İkinci katı da aynı şekilde hazırlayın.
- En üste gelen yufkaları taç şeklinde yerleştirin ve üzerlerine haşlama suyundan bir kepçe gezdirin.
- Kalan tavuk etlerini bu katmanın üzerine yerleştirin ve ceviz içi serpin.
- Banduma yemeğini sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!
BANDUMANIN PÜF NOKTALARI
Banduma yemeğini, Kastamonu’nun yöresel lezzeti ile hazırlayabilmek için bazı püf noktalarını iyi bilmek gerekir. Bu püf noktalar şöyle:
- Banduma, genelde hindi eti ile yapılır. Bu tarifte size tavuk tarifi sunduk. Bu nedenle tavuğun yağlı kısımlarını kullanmaya dikkat edin.
- Dilerseniz yemeğinizin üstüne tereyağında kırmızı toz biber kızdırabilirsiniz. Enfes bir lezzet verecektir.
- Yemeği mutlaka sıcak olarak servis edin. Soğuduğunda lezzetinden kaybedebilir.
BANDUMANIN YANINA NE GİDER?
Banduma yemeği ile iyi bir menü oluşturacak pek çok lezzet bulunmaktadır. Bu lezzetler arasından bizce en ideal olanlarını sizler için listeledik:
- Roka salatası: Banduma ile; roka, salatalık ve kırmızı soğandan oluşan bir roka salatası enfes bir lezzet oluşturur.
- Marul salatası: Marul, domates, salatalık, taze soğan gibi malzemeleri kullanarak marul salatası hazırlayabilirsiniz.
- Domates çorbası: Banduma yemeğinin öncesinde domates çorbası sunabilir, kaşar ile birlikte servis edebilirsiniz. Domates çorbası, banduma yemeğinden önce enfes bir başlangıç sağlar.
- Mercimek çorbası: Dilerseniz, yemek öncesinde yine sıcak bir başlangıç olan mercimek çorbasını tercih edebilirsiniz.
- Yoğurt: Yoğurt, bu yemeğin lezzetini tamamlar. İdeal bir ikili oluştururlar.
- Turşu: Banduma yemeği ile ekşi turşu sunmak da ideal bir alternatiftir.
BANDUMA KAÇ KALORİ?
Banduma yemeğinin 1 orta porsiyonu yaklaşık olarak 497 kcal’dir. Kcal değeri yüksek olan bu yemeği, özellikle diyette olanlar ve kilo kontrolü yapanlar, ölçülü bir şekilde tüketmelidirler. Aksi halde, kilo alımına neden olabilir.
BANDUMA HANGİ YÖREYE AİT?
Banduma, Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biridir ve Kastamonu'ya özgü bir yemektir. Türk Dil Kurumu, "Banduma" kelimesini, tavuk ya da hindi suyuna batırılmış yufkaların üzerine etlerin konularak yapılan bir yemek olarak tanımlanmaktadır.





