Bolu köftesi, Bolu mutfağına ait leziz bir yemektir. Bu yazıda, Bolu köftesinin tarifini sizlerle paylaşacak, tarif için gereken malzemeleri aktaracak, püf noktalarını sunacağız. Ayrıca, Bolu köftesinin yanına yakışan lezzetlerden ve 1 orta porsiyon köftenin kalori değerinden bahsedeceğiz. Yazımızı inceleyebilir, menünüze Bolu köftesini dahil edebilirsiniz!

BOLU KÖFTESİ TARİFİ MALZEMELERİ

Bolu köftesi tarifi için gerekli olan malzemeler şöyle:

  • 600 gram dana ve kuzu kıyması karışımı
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 kahve fincanı rendelenmiş Mengen peyniri (kaşar peyniri de olabilir)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

BOLU KÖFTESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Bolu köftesi tarifini uygulamak için sırası ile aşağıdaki adımları izleyin:

  • Bolu köftesi için ilk olarak sarımsakları rendeleyin.
  • Soğanları ince olacak şekilde küp küp doğrayın.
  • Maydanozları yıkayıp süzün, sonra ince ince kıyın.
  • Bir kabın içerisine kıymayı alın, üzerine; doğranmış soğan, rendelenmiş sarımsak ve yumurtayı ekleyin.
  • Bayat ekmek içini ufalayarak karışıma ilave edin.
  • Baharatları (kekik, kimyon, tuz) da ekleyerek malzemeleri yoğurun.
  • Yoğurma işlemi sırasında rendelenmiş Mengen peynirini de ekleyip iyice yoğurun.
  • Eğer zamanınız var ise, köfte harcını kapalı bir kapta buzdolabında bir gece dinlendirin. Zamanınız kısıtlı ise, streç film ile örtüp 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
  • Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve eliniz ile şekil vererek köfteleri hazırlayın.
  • Köfteleri ızgara ya da tavada kızartın.
  • Kızartılan köfteleri servis tabağına alın.
  • Bolu köftesini bol soğanlı piyaz ile birlikte servis edin.
  • Afiyet olsun!

BOLU KÖFTESİNİN PÜF NOKTALARI

Bolu köftesini tam lezzeti ile pişirebilmek için bazı püf noktalara dikkat etmeniz önemli. Bu püf noktalar ise şöyle:

  • Köfte harcı için hem dana, hem de kuzu kıyması kullanarak lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
  • Mengen peyniri bulamıyorsanız, alternatif olarak kaşar peyniri kullanabilirsiniz.
  • Köfte harcını yoğurduktan sonra, vaktiniz var ise kapalı bir kapta buzdolabında en az bir gece dinlendirin. Böylece baharat ve malzemeler birbirine geçecek, köfteniz daha leziz olacaktır.
  • Köfteleri pişirdikten sonra fazla yağını almak için mutlaka kağıt havlu üzerine alıp bekletin.
  • Köftelerinizi bol soğanlı bir piyaz ile birlikte servis edin. Bu şekilde lezzeti ikiye katlayacaksınız.

BOLU KÖFTESİNİN YANINA NE GİDER?

Bolu köftesi ile uyum sağlayacak birçok lezzet bulunuyor. Bu lezzetler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Pirinç pilavı: Bolu köftesi ile pirinç pilavı servis edebilirsiniz. Pirinç pilavı, köfte çeşitleri ile uyum sağlayan bir yan üründür.
  • Bulgur pilavı: Bolu köftesi ile bulgur pilavı da enfes bir lezzet ortaya çıkarır.
  • Soğanlı piyaz: Soğanlı piyazı kesinlikle Bolu köftesi ile birlikte sunun. Lezzeti katlamış olacaksınız.
  • Ekmek: Sıcak ekmek dilimleri ile Bolu köftesi birbirinin lezzetini tamamlayacaktır.
  • Salata: Bolu köftesinin yanına; semizotu salatası, çoban salatası, Gavurdağı salatası gibi çeşitli salatalar hazırlayabilirsiniz.
  • Çorba: Dilerseniz, Bolu köftesinin öncesinde enfes çorbalar sunabilirsiniz. Bulgur çorbası, düğün çorbası, domates çorbası gibi çorbalardan dilediğinizi hazırlayabilirsiniz.
  • Yoğurt: Bolu köftesinin yanında yoğurt da sunabilirsiniz. Yoğurt, ana yemeğin yanında damağınızı ferahlatacaktır.

BOLU KÖFTESİ KAÇ KALORİ?

1 orta porsiyon Bolu köftesinin kalori değeri yaklaşık olarak 250 kcal’dir. Bu lezzeti porsiyon kontrolü ile tüketebilirsiniz.

Muhabir: Haber Merkezi