Bitlis, lezzetli ve özgün mutfağı ile adından söz ettiren bir şehirdir. Bitlis'in kendine özgü yemekleri, hem yöre halkı hem de yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu yazıda, Bitlis mutfağının en meşhur yemeklerine göz atacağız!

Büryan Kebabı

Bitlis'in geleneksel et yemekleri arasında yer alan Büryan kebabı, kuzu gerdan eti ve pide ile hazırlanır. Taş fırınlarda pişirilen bu kebap, közlenmiş soğan ve domates ile servis edilir. Bu yemek Siirt’te de oldukça popülerdir. Özellikle Ramazan aylarında sofralarda yerini alan bir lezzettir.

Katıklı Dolma

Bitlis'e özgü olan katıklı dolma, kabakların içi oyularak hazırlanan bir dolma çeşididir. İç harcında; kıyma, bulgur, soğan, sarımsak, dereotu ve yöresel baharatlar bulunur. Katık, Bitlis yöresinde “yoğurt” anlamına gelir. Bu nedenle isteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Sarımsaklı yoğurt üzerine salçalı sos da yapılabilir.

Keledoş

Bitlis'in geleneksel yemeklerinden biri olan keledoş, genelde köylerde yapılan bir yemektir. Kemikli et ile hazırlanan bu yemek, Bitlis'in kırsal kesimlerinde yetişen pek çok otu içermektedir. Kuzu eti ve buğday kullanılan keledoş, yoğurt ve salçalı sos ile servis edilen bir yemektir. Yöresel bir lezzet olan bu yemek, Bitlis’in en sevilen yemekleri arasında yer alır.

Halise

Halise, özel günlerde yapılan özel bir yemektir. Bu yemek, düğün ve bayram sofralarında kendine yer bulur. Aşurelik buğday, nohut ve et ile yapılan bu yemek, et türüne göre farklılık gösterir. Halise yemeğinin üzerine en son tereyağı eklenir ve yemeğin tadını tamamlar.

Ciğer Taplaması

Doğu kültürü ile bütünleşmiş olan ciğer taplaması, kuzu ciğerinden yapılan, köftelik ince bulgur kullanılan bir yemektir. Yöresel baharatlar ile lezzeti tamamlanan ciğer taplaması, genelde pirinç pilavı ile birlikte servis edilir.

Gılorik

Bitlis ile özdeşleşmiş bir diğer yemek gıloriktir. Gılorik, sulu yemek kategorisine aittir. Salçalı sos içinde minik bulgur köfteleri ile hazırlanan bu yemek, turistlerin de ilgisini çeker. Gılorik, Bitlis’in gizli lezzetidir. Yöresel restoranlarda bu lezzeti kolaylık ile bulabilirsiniz.

Şemşemok

Bitlis'e ait hamur işlerinden olan şemşemok, mayasız hamur ile yapılır. Genelde tavuk eti ile hazırlanan şemşemok, kızartılarak servis edilir. Görsel açıdan çekici ve lezzetli bir seçenektir. Şemşerok, dana kuşbaşı et kullanarak da yapılabilmektedir. Yöreye özgü bu lezzet, Bitlis’in en sevilen yemekleri arasında yerini almıştır.

Çorti Aşı

Çorti, sirke ile hazırlanmayan salamura bir lahana turşusudur. Bitlis'in akşam yemeklerinde sıkça karşılaşılan geleneksel ana yemeklerden biridir. Kemikli et ile pişirilen bu yemek, oldukça ilginç bir isme sahiptir. Turistlerin ilgisini çeken nokta, çorba mı yoksa yemek mi olarak servis edileceğidir. Nane ile süslenerek sunulan çorti aşı, hem çorba hem de ana yemek olarak tüketilebilir.

Bitlis Köftesi

Yöreye özgü köfteler arasında önemli bir yere sahip olan Bitlis köftesi, içerisinde bulgur gibi malzemeler barındırır. “İçli köfte” olarak da bilinen Bitlis köftesinde yağsız ve sinirsiz et kullanılır. Kızartılmadan haşlanarak pişirilen bir köftedir. Bitlis köftesi, en son yöresel baharatlar ile harmanlanır ve sunulur. Bitlis köftesi, Bitlis yöresi kadınlarının yapmakta en çok zorlandıkları yemeklerden biridir.

Murtuğa

Yumurta, tereyağı ve unun birleşiminden meydana gelen murtuğa, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Yöresel pekmez ile tatlandırılan murtuğa, Bitlis'in en kolay hazırlanan kahvaltılıkları arasında yer alır.

Muhabir: Haber Merkezi