Sakatlar Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun‘da 86 engelli, bir günlük ‘‘Temsili askerlik‘‘ yaptı.Samsun‘daki General Şükrü Naili Gökberk Kışlası‘nda 86 engellinin askerliği için tören düzenlendi.
Sahra Sıhhiye Okulu Eğitim Merkezi Komutanlığı Eğitim Merkezi Kurmay Başkanı Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, engellilerin bedensel engelleri nedeniyle askerlik görevini yerine getiremeseler bile içtikleri andın, kahraman Türk Ordusunun birer mensubu olmalarının belgesi kabul edildiğini söyledi.
Yıldırım, askerliğin Türk Milleti‘nin özünde ve ruhunda olduğunu belirterek, ‘‘Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey bunun onurunu ömür boyu taşır. Güçlü bir toplum, her vatandaşa ilgi gösterilerek, sorunlarına çözüm gösterilerek yaratılabilir. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman milletin yanında olmayı kendine ilke edinmiştir‘‘dedi.
Daha sonra bir günlüğüne asker olmanın gurur ve heyecanını yaşayan 86 engelli komutanları önünde yemin etti.
Ardından askerler aileleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi, törende duygulu anlar yaşandı.
6. Kolordu Komutanlığında, 1 günlük temsili askerlik yapan 42 engelli, düzenlenen törenle yemin etti.
6. Kolordu Komutanlığı Orgeneral İzzettin Çalışlar Kışlası‘nda, ‘‘Engellilere Bir Günlük Askerlik‘‘ uygulaması kapsamında 42 engelli, asker kıyafetlerini giyerek, komutanların gözetiminde eğitim gördüler.
Temsili askerliğin ardından düzenlenen yemin törenine, askere alınan engellilerin yakınları ile Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap katıldı.
6. Kolordu Komutanlığı Karargah Destek Grup Komutanı Piyade Albay Şenol Akın, törendeki konuşmasında, temsili askerlik görevini yerine getiren Mehmetçiklerin, yemin ettiklerinin gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin saflarına katılmayı hak ettiklerini söyledi.
Akın, şöyle konuştu:
‘‘Ülkemizin çevresindeki siyasi ve askeri gelişmelerin yarattığı belirsizlik ortamı devam ederken, dünyada yaşanan son gelişmeler neticesinde Türk ordusunun her zaman güçlü olması ihtiyacı devam etmektedir.
Bu nedenle eğitimde ana hedefimiz, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti‘ne gönülden bağlı ve yüce Türk milletinin birlik ve esenliği uğruna her an canlarını vermeye hazır, görevini yapmanın, vatanını sevmek olduğu bilincine erişen Mehmetçikler yetiştirmek olmuştur. Sizlerin de aynı bilinçte olan Mehmetçikler olduğunuzdan şüphem yoktur.‘‘
Akın, engellilerin yakınlarına hitaben de ‘‘Yemin ederek gerektiğinde Türk ordusu saflarında yer alabilecek olan her biri Mehmetçik olan evlat, eş ve yakınlarınızla gurur duymak en tabi hakkınızdır‘‘ dedi.
Törenin ardından, engelliler, yakınları ve törene katılanlar fotoğraf çektirdi. Temsili askerlik yapan askerlerin sevinçli oldukları görüldü. Ailelerin bazılarının ise gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.
Kırklareli‘nin Lüleburgaz ilçesindeki 65. Mekanize Tugay Komutanlığında, 1 günlük temsili askerlik yapan 7 engelli törenle yemin etti.
65. Mekanize Tugay Komutanlığında, ‘‘Engellilere Bir Günlük Askerlik‘‘ uygulaması kapsamında askere alınan 7 engelli, askeri elbiselerini giydikten sonra kışla Kolaylık Tesislerini, silah sergisini gezdi ve daha sonra tören alanında toplandı.
Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Albay Gültekin Aşer, törende yaptığı konuşmada, engelli askerlerin, yapacakları yemine sadık kalacaklarına inandığını belirtti.
Aşer, ‘‘Atatürk ilkelerinden ve Cumhuriyetin temel değerlerinden asla ödün vermeyeceksiniz ve bu değerleri yükseltmek öncelikli göreviniz olacak. Ne mutlu size ve ailelerinize... Ailelerinizin sizlerle gurur ve onur duyduğuna yürekten inanıyorum‘‘ diye konuştu.
Konuşmanın ardından, engelli askerler yemin etti. Aileleri de duygulu anlar yaşadı. Engelliler, yakınları ve törene katılanlar fotoğraf çektirdi.
Engelli askerlerden Muhammet Halil Eskici‘nin annesi Hafize Eskici, tören sırasında duygulu anlar yaşayarak gözyaşlarını tutamadı. Eskici, ‘‘Oğlumu asker olarak görmek beni çok gururlandırdı. Bir günde olsa onu bu üniformaların içinde görmek çok güzel‘‘ dedi.
Engelli askerlerden Servet Ergan da bir günde olsa askerlik görevini yapmaktan gurur duyduğunu ve mutlu olduğunu söyledi.


