Eyüp Sultan Konağı, Eyüp Sultan‘da harika bir lezzet üssü. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)‘in mihmandarı Ebu Eyyüb el Ensari (ra) Hazretlerinin makamının neredeyse bir adım uzağında, Eyüp Sultan Camii‘nin hemen köşesinde bir mekan. Mekanın işletmesini İlme Hizmet Vakfı yapıyor.
Eyüp Sultan Konağı, Eyüp Sultan‘da harika bir lezzet üssü. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)‘in mihmandarı Ebu Eyyübel Ensari (ra) Hazretlerinin makamının neredeyse bir adım yakınında, Eyüp Sultan Camii‘nin hemen köşesinde bir mekan. Mekanın işletmesini İlme Hizmet Vakfı yapıyor. İlme Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili, İkinci Başkanı Mustafa Çelik, 1976 yılında vakfa dönüştürdükleri kurumlarının hayırlı hizmetler için çaba gösterdiğini belirterek, "Şu anda vakfımızın himayesinde 400 öğrencili bir kız Kuran Kursumuz bulunuyor. İlköğretimi bitirdikten sonra kursumuza gelen bu öğrencilerimiz, hazırlık sınıfında tecvit ve talim derslerinden sonra hafızlığa kabiliyeti olanlar ayrılıyor. Şu anda 130 hafızlık eğitimi yapan kızımız var. Bu kızlarımız ileriki dönemlerde açık öğretim lisesini bitirerek İlahiyat Ön Lisans yapan bölümlere gidebiliyorlar. Diğer yandan, bu kızlarımıza ev işleri noktasında biçki-dikiş, nakış ve ev ekonomisi dersleri de veriyoruz. Bilgisayar sınıfımız var, sertifikalandırıyoruz. Kızlarımıza yakın dövüş dersleri de verdiriyoruz. Bununla birlikte Münzevi Düğün Salonumuz ve Eyüp Sultan Konağımızla iktisadi işletmelerimizi devam ettiriyoruz" dedi.
Kurslarında 400 öğrenci yanında 55 tane hocaları olduğunu, bunların 20 tanesinin Diyanet‘ten kadrolu olduğunu, diğerlerinin maaşlarının ise vakıf tarafından karşılandığını dile getiren Çelik, "Kurumumuzun alanı 4 blok halinde ve 5 dönüm üzerinedir. Bunun yanında tam teşekküllü bir kurban kesim yerimizin de altyapı çalışmaları sürüyor. Vakfımız bünyesindeki Eyüp Sultan Konağı‘nın işletmesini 2010 yılından beri biz yürütüyoruz. Daha önce kiraya vermiştik, ama istediğimiz verimi alamadık. Eyüp Sultan Konağı, Osmanlı döneminde çok güzel bir konakmış. Zaman içinde yıkılmış ama biz aslına uygun olarak restore ettik ve Eyüp Sultan‘ın manevi havasına uygun bir atmosferde insanlarımıza ikramımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Toplam kapasite 280 kişi
Eyüp Sultan Konağı İşletme Müdürü Yılmaz Özcan ise konaklarının Eyüp Sultan‘da izzet ve ikram için en güzel lezzet noktalarından birisi olduğunu belirterek, "Böyle kapsamlı ve misafirlerinizi en güzel şekilde ağırlayacağınız başka mekan bulmanız çok zor. Konağımızın kapasitesi 280 kişi. 4 ayrı mekandan oluşuyor. 3. kattaki salon 15 kişilik Şehzade Salonu, 1. kattaki birinci salon 30 kişilik Lalezar Salonu, 1. kattaki ikinci salon 30 kişilik Ebruli salonu, 2. kattaki salonumuz 100 kişilik Fetih salonu olarak adlandırılmıştır. Salonlarımızın her birisinin ismi çok farklı ve tarihten ilham alınarak tasarlanmıştır. Konağımız her türlü iş, organizasyon ve farklı etkinlikler için hazırdır. Eyüp Sultan Hazretlerinin manevi atmosferinden yararlanmak ve güzel bir ikram sağlamak isteyenleri salonumuza muhakkak bekliyoruz. Eyüp Sultan‘da sabahları özellikle çok önemli kahvaltı organizasyonları gerçekleştiriliyor. Sabah kahvaltılarında 200-250 kişiye ikram yapabiliyoruz, gün içinde öğlen servisimiz ve akşam yemeğimiz devam ediyor" açıklamasını yaptı.
Eyüp Sultan Konağı‘nın lezzet ve damak tadı ustası, aşçıbaşı Hüseyin İlban ise konaklarının tarihsel boyutunun Türk mutfağının kalite boyutuyla buluşturmak ve insanlarımıza en iyi ikramı gerçekleştirmek için çok özel bir menüyle yola çıktıklarını, etlerinin en kaliteli, kullandıkları ürünlerin en güzel şekilde seçildiğini belirterek, "Biz öncelikle buranın bir farkı olsun istedik. Değişik bir şeyler yapalım, müşterilerimiz için çok özel lezzetleri ortaya koyalım dedik. Bunun için ülkemizin birçok yöresinden farklı lezzetleri menümüze aldık. Testi Kebabı, Tuzda Tavuk (Hatay Yöresi), Mumbar dolması, Antep Kuru Dolma, yuvalama, analı kızlı gibi birbirinden farklı damak tadlarımızı misafirlerimize sunuyoruz. Bunun yanında kebaplarımızda çok hassas davranarak özellikle zırh kıyması kullanıyoruz, kuzu etlerimiz sütle marine ediliyor. Tatlı çeşitlerimizde farklı bir damak tadını sunduk. Ayva tatlısı, künefe gibi. İçeceklerimizde ise Osmanlı padişahlarının vazgeçemediği, bizim konağımıza özel, 49 baharattan oluşan, içindeki mayisi Hindistan‘dan gelen demirhindi şerbetini misafirlerimize sunuyoruz" değerlendirmesini yaptı.





