Başta Türkiye olmak üzere uluslar arası kamuoyunun gözünü boyamak için sembolik adımlar atan Esad rejiminin ülkenin çeşitli kentlerinde katliam yapmaya devam ettiği ve İdlib kentinin boşaltıldığı belirtiliyor. Ayrıca Suriye ordusunun tanklar eşliğinde yeniden Hama‘ya girdiği de iddialar arasında yer alıyor.
Suriye diktatörü Beşşar Esad, Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından 400‘den fazla kişinin katledildiği Hama‘dan askerleri geri çekme emri vermişti. Ancak son gelen haberlere göre, Suriye ordusu başta Humus şehri olmak üzere çeşitli kentlerde katliamlara devam ediyor ayrıca İdlib kenti boşaltılıyor. Öte yandan önceki gün tanklar eşliğinde geri çekilen Suriye birliklerinin Hama‘ya döndüğü de iddia ediliyor.
Uzmanlar yaşanan bu gelişmeleri "Suriye Türkiye‘yi kandırdı, Esad Hama‘dan askerleri geri çekerek sadece göz boyadı" şeklinde yorumladı.
Suriye ordusunun Hama‘dan çekilmeye başlaması, Türk hükümeti tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun Şam‘da Beşşar Esad‘la yaptığı görüşmenin ilk yansıması olarak yorumlamıştı. Başbakan Erdoğan gelişmeyi "Davutoğlu- Esad görüşmesi meyvelerini vermeye başladı" şeklinde değerlendirmişti. Başbakan Erdoğan, Hama‘dan çekilmeye ilişkin ‘mesajımız tankları çekti‘ derken, Davutoğlu‘dan da ‘Esad ilk adımı attı‘ yorumu gelmişti.
İftar öncesi katliam: 24 Ölü
Türkiye‘de bu değerlendirmeler yapılırken Suriye‘den katliam haberleri gelmeye devam etti. Suriye ordusunun iftar öncesi Humus‘ta 18 kişiyi öldürdüğü belirtildi. İdlib‘de bir kadın ve Deyr ez-Zur‘da da ikisi çocuk 5 kişi öldürüldü. Amatör kamera görüntülerinde Suriye ordu birliklerine ait tankların Deyr ez-Zur‘a nakledildiği görüldü.
Hama‘da ise yüzlerce kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Suriye İnsan Hakları Örgütü tarafından yapılan açıklamada ise askerlerin 12 tank ve zırhlı araç ile Türkiye sınırına 30 km uzaklığındaki Sermin ve Taftanaz kasabalarına girdiği belirtildi. Suriye ordusunun söz konusu yerleşim birimlerine girişi sırasında bir kadının öldüğü, 13 kişinin yaralandığı ifade edildi. Açıklamada Suriye güçlerinin, Binniş kasabasının yakınlarında dört köylüyü öldürdüğü kaydedildi.
ABD:Kanıtlar elimizde
Öte yandan ABD‘nin BM nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, Suriye‘de işlenen suçların kanıtlarının ülkesinin elinde olduğunu ve Devlet Başkanı Beşşar Esad üzerindeki baskıyı artırmak için bunları kullanmaya hazır olduklarını bildirdi.
Güvenlik Konseyi‘nin Suriye‘deki muhalif hareketin bastırılmasının ele alınacağı toplantıdan önce açıklama yapan Rice, "Suriye‘de işlenen suçların kanıtlarına sahibiz ve bunları soruşturacak herkesle paylaşmaya hazırız" derken, bu suçların niteliği ve kimler tarafından işlendiğini belirtmedi.
Rice, New York ve dünyadaki partnerleriyle eşgüdüm halinde yeni yaptırımlarla Suriye üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmaya devam edeceklerini söyledi.
Suriye ordusu camilere saldırıyor
Irak‘ta işgalci Amerikan askerlerinin kutsal mekânlara ateş etmesiyle ilgili görüntüler belleklerden tazeliğini korurken benzer görüntüler Suriye‘de kameralara yansıdı. Deir Ez-Zur‘da gruplar, bu defa kutsal mekânları kendilerine hedef seçti. Suriye ordusuna ait tankların gelişi güzel ateş açması sonucu birçok caminin de tahrip olduğu ifade edildi. Bu camiler arasında Osman bin Afvan Camii de bulunuyor.
Hama adeta hayalet şehir!
Suriye ordu birliklerinin geçtiğimiz hafta içinde tank ve zırhlı araçlarla operasyon düzenlediği Hama şehri, bir hayalet kenti andırıyor. Rejim karşıtı göstericilerin katledildiği kentte sokaklar bomboş, kapıları ve pencereleri kapalı evler, yaşanan çatışmalardan zarar görmüş binalar ve araçlar bıraktı.
ABD‘den yaptırım kararı
ABD, Suriye‘nin en büyük ticari bankası olan Commercial Bank of Syria ile mobil telefon operatörü Syriatel‘e yaptırım uygulama kararı aldığını bildirdi. Kuzey Kore‘ye mali hizmet sunduğu suçlamasıyla Suriye‘nin devlet kontrolündeki bu en büyük bankasına yaptırım kararı alan ABD, uygulayacağı yaptırımlar çerçevesinde bu bankanın ABD‘deki para ve malvarlıklarını donduracak ve Amerikan şirket ile vatandaşlarına bu banka ile iş yapmalarını yasaklayacak.
Amerikan Hazine Bakanlığı‘ndan yayınlanan açıklamada, yaptırımların bu bankaya bağlı Syrian Lebanese Commercial Bank‘ı da hedefleyeceği belirtildi. ABD ayrıca rejime verdiği destekten ötürü Devlet Başkanı Beşar Esad‘ın kuzeni Rami Mahluf‘a ait Suriye‘nin en büyük mobil telefon operatörü Syriatel‘e de yaptırım uygulayacağını açıkladı.





