Denizli Balık Hali’nde sezonun hareketliliği sürerken, vatandaşların alım gücü ve tercihi tezgâhlara yansıdı.
Palamut ve çinekopun bu yıl denizlerde az görülmesi ve fiyatların değişkenlik göstermesi sebebiyle, Denizlililer rotayı daha ekonomik olan küçük balıklara çevirdi.

- KÜÇÜK BALIK REVAÇTA!
Balık hali esnafı Kemal Ercan, bu sene Karadeniz’de hamsi bolluğu yaşanırken, palamut ve çinekopun "yok yılı"nı yaşadığını belirtti.
Geçen seneki bolluğun ardından bu yıl göç yolları ve doğal döngü nedeniyle bu türlerin azaldığını ifade eden Ercan, "Vatandaşlarımız hem besleyici olması hem de bütçeye uygunluğu nedeniyle en çok hamsi, sardalya ve istavrite rağbet ediyor" diye konuştu.

- FİYATLAR 250 TL’DEN BAŞLIYOR!
Tezgâhlarda balık fiyatlarının türüne göre 250 TL ile 1.500 TL arasında değiştiği belirtildi.
Palamut ve çinekopun yokluğunda alternatif arayanların ise genellikle kültür balıkları olan çipura ve levreğe yöneldiği gözlemlendi.

- “KIŞ DÜŞMEDEN BALIK YENMEZ!”
“Kar düşmeden balık yenmez” atasözünün bu sene gerçeğe dönüştüğünü belirten Ercan, konuşmasının devamında şunları aktardı:
“Kış sezonu geldi, balık yeme dönemleri başladı. Vatandaşlarımızın sağlıkları ve dengeli beslenme için en az haftada bir gün balık yemeleri lazım. Denizlilere en taze ve uygun balığı yedirmek için İzmir Balık Halinden, Karadeniz’den, Bursa ve Bandırma’dan da balık temin ediyoruz. Piyasayı takip edip, en güzel balık neredeyse ona göre şehrimize getiriyoruz. Bu sene havalar normale göre daha yeni yeni soğumaya başladı. Şu an Aralık’tayız, yağışlar daha yeni başladı. Tabii bu yüzden denizlerin de suyu sıcak oluyor, kış geç geldiği için. Halk dilindeki deyiş gibi balığın lezzetli olması için suyun soğuyup balığın daha çok yağlanması lazım.”





