Kudüs ve çevresinde dini değerlere yönelik kışkırtıcı adımlarıyla sık sık gündeme gelen aşırı sağcı bakan, bu kez doğrudan Müslümanların kırmızı çizgisi olan ezan sesini hedef aldı. Bölgede zaten pamuk ipliğine bağlı olan huzur ortamını tamamen dinamitleyecek bu adım, sosyal medyada paylaşılan bir video ile körüklendi. Filistinlilerin inanç özgürlüğüne yönelik bu yeni abluka girişimi, İslam aleminde şimdiden büyük bir infiale ve tepki dalgasına yol açtı.
"Camilerden Gelen Gürültüyü Keserim"
Itamar Ben-Gvir, kendi sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde arka planda ezan sesi duyulurken doğrudan tasarıyı işaret etti. Camilerden yükselen ezan sesinin "rahatsız edici" olduğunu öne süren aşırı sağcı bakan, skandal ifadeler kullanmaktan çekinmedi.
Dini değerleri hiçe sayan Ben-Gvir, videodaki konuşmasında ezana karşı başlattığı girişimi savunarak, "Bu durumu değiştireceğim, camilerden gelen gürültüyü keserim." sözleriyle açıkça gözdağı verdi.
Uymayana 17 Bin 500 Dolar Ceza
Bu skandal hamle sadece sözde de kalmadı, idari çarklar hızla döndürüldü. Ben-Gvir liderliğindeki Yahudi Gücü Partisi tarafından hazırlanan ve ülke genelinde ezan seslerinin kısılmasını içeren yasa tasarısı resmiyet kazandı.
Söz konusu tasarı, 31 Mayıs Pazar günü komisyondan geçerek nihai karar ve görüşmeler için İsrail Meclisine (Knesset) sevk edildi.
Mescid-i Aksa ve çevresindeki camileri de yakından ilgilendiren tasarının detayları ise tam bir mali kıskaç içeriyor. Yeni düzenlemeye göre, camilere yetkili makamlardan izin alınmadan ses sistemi kurulması veya çalıştırılması tamamen yasaklanıyor. Belirlenen bu yasağa uymayan din görevlilerine ve cami yönetimlerine 50 bin şekel (yaklaşık 17 bin 500 dolar) gibi astronomik bir para cezası uygulanması öngörülüyor.
Camilere verilecek ses sistemi izinlerinin ise sesin şiddetine ve ibadethanenin yahudi yerleşim alanlarına olan yakınlığına göre karara bağlanacağı aktarıldı.
Polise "Hoparlörleri Toplayın" Talimatı Vermişti
Ben-Gvir’in ezan sesini susturmaya yönelik bu pervasız girişimi aslında ilk vukuatı değil. Aşırı sağcı bakan, 2024 yılında da benzer bir adım atmış ve polise doğrudan camilerdeki hoparlörlere el koyma yetkisi vermişti. O dönem gürültü yapıldığı gerekçesiyle camilere cezai işlem uygulanması talimatı verilmiş, ancak bu katı karar uluslararası kamuoyunda ve bölgede çok sert tepkiyle karşılanmıştı.



