Av mevsimin 1 Eylül itibarıyla başlamasıyla balıklar tezgâhlara düşmeye başladı. Palamut bolluğunun yaşandığı sezonda tüketenlerin dikkat etmesi gereken konuların başında balığın taze olup olmaması geliyor. Balığın taze olmaması ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Allah’ın (cc) bize nimet olarak verdiği ve sağlık açısından oldukça faydalı olan balığın taze olduğunu nasıl anlayabiliriz? İşte bayat balığı anlamanın püf noktaları...

BAYAT BALIKLAR TAZELERLE KARIŞTIRIP TEZGÂHLARA KOYULUYOR

Av sezonunda elde kalan balıklar bazı gıda sahtekârları tarafından taze balıklar ile karıştırılarak müşteriye sunulduğundan, insanların taze balıklar arasındaki bayatları fark etmeleri oldukça güçleşiyor. Bu nedenle kalabalık sofralarda yenen balıktan yalnızca birkaç kişinin zehirlenmesi, taze balıkların arasına karıştırılan bayat balıklar yüzünden meydana geliyor. Balığın bozulduğunu anlayabilmek için bazı ibareler mevcuttur. Bazıları ise tamamen bayat balık tezgâhlarda satıyor ki bu balıkları daha da tehlikeli.

TAZE BALIĞI ANLAMANIN PÜF NOKTALARI

Bayat balık anlamanın tüyoları:

-Balığın parlak ve canlı rengi solar ve sarı-kahverengi kirli, donuk ve mat bir renk oluşur.

 -Balığın derisinde ve özellikle solungaç ve yüzgeçlerindeki kayganlık artar.

 -Solungaçlar önce açık pembe, parlak ve kokusuzdur. Grimsi sarı renge dönüşür.

 -Balığın parlak ve kabarık gözleri çöker ve küçülür. Göz bebeği donuklaşır.

 -Tazeyken kapalı olan balığın ağzı bayat balıkta ise açıktır.

 -Dokusu yumuşar ve parmakla bastırıldığında çöker.

 -Omurga boyunca balık etinin rengi bayatladıkça kırmızı veya pembeye döner.

 -Balığın karın kısmı normal ve dolgundur. Sonrasında gaz oluşumu sebebiyle şişkindir.

 --Balığı kalem tutar gibi yatay şekilde tutun, aşağı doğru eğilmiyorsa tazedir.

 -Balığın iskeleti kas dokusundan kolayca sıyrılabilir ve özellikle kuyruk kısmına doğru kırmızımsı kahverengi renk oluşur.

 

TAZE BALIK SUDA BATAR

- Taze balığı anlamanın en önemli göstergelerinden birisi de balıkta meydana gelen bu değişikliklere paralel olarak kokuda da değişiklikler oluşur. Önce taze ve normal deniz ve yosun kokusunu andıran koku, daha sonraları oluşan amonyak (NH3 kokusu) bayat balık kokusuna dönüşür.

-Suya atıldığında taze balık batar, bayat balık ise karın bölgesinde oluşan gaz nedeniyle yüzer.

Muhabir: Haber Merkezi