Mutfakların vazgeçilmezi olan Ayçiçek yağında Türkiye, küresel pazardaki yerini büyültüyor. Ham maddeyi dışarıdan alıp teknolojiyle işleyen ve paketli ürüne dönüştüren Türk sanayicisi, Rusya ve Ukrayna gibi dev üreticilere rağmen dünya pazarındaki liderliğini koruyor.

İHRACATTA ASLAN PAYI GÜNEYDOĞU'NUN

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre tablo oldukça net. Geçen yılın 11 ayında 821 milyon dolar seviyesinde olan ihracat, bu yılın aynı döneminde yüzde 16,8’lik bir sıçramayla 958 milyon 960 bin dolara ulaştı. Bu başarının mimarı ise Güneydoğu Anadolu bölgesi oldu. Toplam ihracatın yarısından fazlası, tam olarak yüzde 56,7’si bu bölgedeki ihracatçıların kasasından çıktı.

"HAM MADDEYİ ONLAR ÜRETİYOR, BİZ SATIYORUZ"

Ayçiçek yağı sektöründeki bu başarının perde arkasını Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu anlattı. Türkiye'nin özellikle son 10-15 yılda teknolojiye ve altyapıya yaptığı yatırımların meyvelerini topladığı vurgulandı.

Kadooğlu, Rusya ve Ukrayna'nın ham madde zengini olmasına rağmen paketli üründe Türkiye'nin eline su dökemediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna ve Rusya ham madde üreticisi olmasına rağmen paketli üründe önümüze bir türlü geçemiyor. Biz ham maddeyi oradan getiriyoruz, burada yüksek teknolojimizle işleyip dünyaya gönderiyoruz. Kalite farkımız bizi zirvede tutuyor."

AFRİKA'DAN YOĞUN İLGİ

Türk ayçiçek yağının yeni rotası ise Afrika oldu. Kadooğlu, Afrika pazarının Türk ürünlerine yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Gümrük yasalarındaki dönemsel değişikliklere rağmen sektörün büyüme ivmesini koruduğu aktarıldı.

Yıl sonu beklentileri de oldukça yüksek. Geçen yılki yüzde 38'lik büyümenin ardından bu yılın da yüzde 25 bandında kapatılmasının hedeflendiği kaydedildi. Sektörde gözler şimdi 2026 yılı için belirlenecek yeni hedeflere ve yılın son günlerinde gelecek kapanış rakamlarına çevrildi.

Muhabir: Tunahan Türkoğlu