Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye dün elektrik enerjisinde hareketli bir günü geride bıraktı.

Ülke genelinde günlük elektrik üretimi, tüketim miktarını aşarken; enerji sepetinde en büyük pay barajlı hidroelektrik santrallerinin oldu.

- Tüketimde Zirve Saat 15.00'te Yaşandı

Gün içindeki elektrik kullanım alışkanlıkları, mesai saatleri ve günlük yaşamın ritmiyle doğrudan paralellik gösterdi.

  • En Yüksek Tüketim: Günün en çok elektrik harcanan anı, 53 bin 436 megavatsaatlik değerle öğleden sonra saat 15.00'te kaydedildi.

  • En Düşük Tüketim: Günün ilk ışıklarında, saat 06.00'da ise tüketim 36 bin 737 megavatsaat ile günün en düşük seviyesine geriledi.

Günlük bazda toplam rakamlara bakıldığında, Türkiye genelinde tüketilen elektrik miktarı 1 milyon 117 bin 865 megavatsaat olarak kayıtlara geçti.

- Üretimde Aslan Payı Yenilenebilirin

Dün ülke genelindeki elektrik üretim santralleri tam mesai yaparak toplam 1 milyon 120 bin 310 megavatsaat enerji üretti. Böylece üretim, tüketim miktarını küçük bir farkla da olsa geride bırakmış oldu.

Enerji üretiminde kaynakların dağılımı ise şu şekilde şekillendi:

Santral Türü Üretim Payı (%)
Barajlı Hidroelektrik %22,4
İthal Kömür %20,2
Güneş Enerjisi %16,6

Özellikle barajlı hidroelektrik ve güneş enerjisi santrallerinin toplam üretimdeki ağırlığı, yenilenebilir enerjinin dünkü tabloda önemli bir rol üstlendiğini gösterdi.

- Türkiye Günü Net İhracatçı Olarak Tamamladı

Üretimdeki bu pozitif ivme, dış ticaret rakamlarına da yansıdı. Dün sınır ötesi elektrik ticaretinde ihracat rakamları ithalatı geçti.

Türkiye komşu ülkelere 7 bin 770 megavatsaat elektrik satarken, dışarıdan alınan elektrik miktarı 5 bin 153 megavatsaat seviyesinde kaldı.

Kaynak: Haber Merkezi