Aile & Yaşam

Yalova’nın meşhur 9 yemeği

Kültürel ve turistik anlamda Türkiye’nin ilgi çekici şehirlerinden biri olan Yalova’nın mutfağı da son derece ilgi çekicidir. Özellikle sebze yemekleriyle bilinen Yalova’nın en iyi 9 yemeğini sizin için bir araya getirdik.

Abone Ol

Yalova, Anadolu’nun en geniş yemek çeşidine sahip mutfaklarından birine sahiptir. Yalova mutfağında bulunan bazı yemekler büyük ustalık gerektirir. Bu yemekler evde yapıldığında aynı tadı vermez. Şehri ziyaret edenlerin meşhur Yalova yemeklerini yerinde deneyimlemesi bu neden tavsiye edilir.

Yaprak Pidesi

Asma yaprakları ile hazırlanan bu pidenin iç harcı mısır unu, soğan, nane ve yoğurttan oluşur. Bu yemeğin püf noktası asma yapraklarının pide şeklini almasıdır. Yalova’daki hemen hemen her pide ve kebap salonunda yaprak pidesini bulmak mümkündür. Diğer pide ve kebap çeşitlerine nazaran daha hafif bir yapıya sahiptir. Dört mevsim boyunca tüketilmeye uygundur.

Pavli

Yalova sarması olma özelliği taşıyan pavlinin ana malzemesi beyaz lahanadır. Beyaz lahana yaprağının içine bol miktarda kıyma eklenerek hazırlanan pavli dillere destan bir lezzete sahiptir. Pavli servis edilmeden önce mutlaka dilimlenir. Görsel bir albenisi de olan bu yemek öğle ya da akşam yemeğinde tüketilebilir.

Papara

Bayat ekmekleri değerlendirmek için yapılan bu yemek beklenmedik derecede lezzetlidir. Geçmiş yıllarda odun sobası üzerinde hazırlanan ekmekler sos eşliğinde servis edilirdi. Günümüzde tavada ya da fırında kızartılan ekmekler ile yapılıyor. Ekmeğin yumuşak bir kıvam alması için et suyu kullanılır. Bu nedenle paparanın besleyici bir yanı bulunur. Papara genellikle yoğurt ve salçalı sos eşliğinde tüketilir.

Yumurta Tiridi

Anadolu’nun her yöresinde gördüğümüz tiridin Yalova versiyonu kendine has bir lezzete sahiptir. Yalova tiridinin içine somun ekmek, soğan, yumurta, kırmızı biber, acı biber, sarımsak, salça ve su eklenir. Ardından isteğe bağlı baharat ilavesi yapılır. Yumurta tiridi de tıpkı papara gibi bayat ekmeklerin değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkmış bir tariftir. Diğer tiritlerden en büyük farkı yumurta içermesidir.

Termal Çorbası

Yalova’da sıkça tüketilen birkaç çorba çeşidi vardır. Bunlar arasında öne çıkan termal çorbasının içinde havuç, patates ve kereviz gibi sebzeler bulunur. Termal ilinden adını alan bu çorba son derece sağlıklıdır. Terbiye edilerek hazırlanan bu çorbanın servisi tereyağlı sosla gerçekleştirilir.

Milföylü Yalova Kebabı

Yalova’nın kendine özgü milföylü kebabı damakta tat bırakan cinstendir. Domates ve çeşnili bir sos eşliğinde sotelenen et ile yapılan bu kebap milföy ile bir araya getirilir. Kebap tutkunlarının sofrasından eksik etmediği milföylü Yalova kebabı yörenin en sık tüketilen yemeklerinin başında gelir. Çoğunlukla pilav eşliğinde servis edilir.

Tavuklu Mantı

Ülkenin dört bir köşesinde yapılan mantının Yalova yöresinde yapılan versiyonunda tavuk bulunur. El ile açılan incecik yufkaların içinde tavuklu iç harç doldurulur. İç harcın içinde tavuğun yanı sıra soğan ve pirinç de yer alır. Mantı hazırlandıktan sonra üzerinde et suyu gezdirilir. Ardından sıcak bir şeklide servis edilir. Tavuklu mantı lezzetli olduğu kadar doyurucu olmasıyla öne çıkar.

Yumurta Dolması

Pratik yapıma sahip Yalova yemeklerinden biri olan yumurta dolması her evde bulunan malzemelerle hazırlanır. Bu yemeğin yapımında yumurtanın dışında bayat ekmek, maydanoz, tuz, pul biber ve yağ yer alır. Bayat ekmeği atmak yerine kullanmaya imkân tanıyan başka bir Yalova yemeği olan yumurta dolması yörede sık sık tüketilir.

Böğür

Kaburga dolması olarak da bilinen böğür daha çok özel günlerde yapılan bir yemektir. Kuşbaşı et ve soğan iyice kavurulur. Ardından kaburganın içine pilavla eklenir. Yalova’nın öne çıkan tariflerinden biri olan böğür her mevsim tüketilebilir.