Küresel güçlerin Ukrayna üzerinden yürüttüğü ve tüm dünyayı felakete sürükleyen savaş politikalarına karşı Avrupa içinden çatlak sesler yükselmeye devam ediyor.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Avrupa ülkeleri, NATO ve Rusya hattında yaşanan son gelişmelere ilişkin ezber bozan açıklamalarda bulundu.
Batı'nın savaş çığırtkanlığına karşı çıkan Fico, "Ölümcül bir tehlikeyle karşı karşıyayız" diyerek tüm dünyayı uyardı.

- SAVAŞ ÇIĞIRTKANLARI ATEŞE BENZİN DÖKÜYOR!
Avrupa’nın büyük çaplı bir savaşa tarihte hiç olmadığı kadar yakın olduğunu vurgulayan Fico, Batılı siyasetçilerin stratejik iflasını şu sözlerle özetledi:
"Ukrayna’daki savaşta Rusya’yı yenilgiye uğratma stratejisi başarısız oldu. Şimdi NATO içerisindeki bazı savaş yanlıları, ne pahasına olursa olsun bu savaşı Rusya ile NATO arasındaki bir çatışmaya dönüştürmek için her şeyi yapıyor."
Ukrayna’daki savaşın ne Slovakya’nın ne de NATO’nun savaşı olduğunun altını çizen Slovak Başbakan, Batılı ülkelerin mevcut kışkırtıcı tutumlarıyla adeta "yangına benzin döktüğünü" ifade etti.

- AB'NİN SÖZDE DAYANIŞMASI: "BİR KÂĞIT PARÇASI BİLE ETMİYOR!"
Avrupa Birliği içindeki ikiyüzlülüğe de ayna tutan Fico, "sahte dayanışma" söylemlerini sert bir dille eleştirdi.
AB'nin kriz anlarında kendi üyelerini nasıl yalnız bıraktığını şu çarpıcı örneklerle anlattı:
"Bırakın askerlerin öldürülmesini, elektrik fiyatları gündeme geldiğinde bile birbirimize karşı dayanışma gösteremiyoruz. Yasa dışı göç meselesinde, Schengen sınırlarına kontroller getirildiğinde bu dayanışma nerede? AB içinde ‘dayanışma’ kelimesi bir kâğıt parçasından bile daha değersiz hale gelmiştir."
Avrupa'da her geçen gün yükselen Rusya karşıtı söylemlerin, aslında AB'nin siyasi iflasını ve beceriksizliğini örtbas etmek için kullanıldığını belirten Fico, "Uluslararası bir aktörüz ancak saygı gören bir aktör değiliz. Petrol ve gaz krizlerinin bizi giderek zayıflatmasını sadece izliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "SAVAŞA YÜZ EURO VAR, HALKA GELİNCE YOK!"
Avrupa halkları enerji krizi ve hayat pahalılığı altında ezilirken, AB yönetiminin kaynakları savaşa akıtmasına isyan eden Fico, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in tutumunu eleştirdi.
Leyen'in Avrupa sanayisindeki elektrik tüketiminden bahsettiğini ancak "Fiyatlar nasıl düşürülecek?" sorusunu es geçtiğini hatırlatan Fico, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
"AB, Ukrayna’daki savaş için her zaman yüz milyarlarca euro bulabiliyor; ancak yüksek fiyatlarla, enflasyonla mücadele söz konusu olduğunda kendi vatandaşları için aynı kaynakları bulamıyor."

- "BİZ KİMSENİN OYUNCAĞI DEĞİLİZ, ÖNCELİĞİMİZ BARIŞ!"
Doğruları söyledikleri için Avrupa Birliği içinde "ailenin kara koyunu" ilan edildiklerini belirten Slovakya Başbakanı Fico, milli çıkarlarını korumaya devam edeceklerinin sinyalini verdi.
Savaş çağrılarından ziyade, yaklaşan kış aylarında vatandaşını vuracak olan yakıt ve gaz fiyatlarından endişe duyduğunu belirten Fico, sözlerini şöyle tamamladı:
"NATO’da güvenilir bir ortak olmak istiyoruz; ancak başkalarının elinde bir oyuncak olmak istemiyoruz. Bizim tüm dünyaya öncelikli mesajımız savaş değil, barış olacaktır."


