Şimşek çakınca ve gök gürlediğinde okunacak dua, özellikle yağışlı ve fırtınalı havalarda araştırılan dualar arasında yer alıyor. Kur’an-ı Kerim’de gök gürültüsünün Allah’ı hamd ile tesbih ettiği bildirilirken hadis kaynaklarında Hz. Muhammed’in (s.a.s.) gök gürleyip şimşek çaktığında yaptığı bir dua da aktarılıyor. Bu dua Allah’tan afet ve azaptan korunmayı, afiyet içerisinde olmayı istemeyi içeriyor.
Şimşek çakınca hangi dua okunur?
İbn Ömer’den aktarılan rivayete göre Peygamber Efendimiz (s.a.s.) gök gürleyip şimşek çaktığında Allah’a sığınarak dua ederdi. Rivayet Tirmizî’nin Deavât bölümünde yer alıyor.
Duanın okunuşu şöyledir:
“Allâhümme lâ taktülnâ bi-gadabike ve lâ tühliknâ bi-azâbike ve âfinâ kable zâlik.”
Anlamı ise şöyledir:
“Allah’ım! Bizi gazabınla öldürme, azabınla helak etme ve bundan önce bize afiyet ver.”
Gök gürlediğinde Peygamberimizin okuduğu dua nedir?
Hadis kaynaklarında gök gürültüsü ile şimşeğin birlikte meydana geldiği sırada Hz. Peygamber’in yukarıdaki duayı yaptığı aktarılıyor. Dua, meydana gelen tabiat olayından korunmak için Allah’a yönelmeyi ve afiyet dilemeyi içeriyor.
Kur’an’da da gök gürültüsüne doğrudan değiniliyor. Ra’d Suresi’nin 13. ayetinde “Gök gürültüsü Allah’ı överek tenzih eder” buyruluyor. Aynı ayette meleklerin de Allah’ı tesbih ettiği ve yıldırımların O’nun kudretinin işaretlerinden olduğu ifade ediliyor.
Şimşek ve yıldırım sırasında hangi ayet okunabilir?
Şimşek ve gök gürültüsü sırasında Ra’d Suresi’nin 12 ve 13. ayetleri de okunabilir. Bu ayetlerde şimşeğin insanlarda korku ve ümit meydana getirdiği, yağmur yüklü bulutların oluştuğu ve gök gürültüsünün Allah’ı hamd ile tesbih ettiği anlatılıyor.
Ra’d Suresi’nin ilgili bölümünde şimşek hem yağmurun habercisi hem de yıldırımla bağlantılı bir tabiat olayı olarak ele alınıyor. Diyanet tefsirinde de insanların şimşek karşısında yağmur ümidi ile yıldırım korkusunu birlikte yaşayabildiğine dikkat çekiliyor.
Fırtına ve kara bulut görünce hangi dua okunur?
Hz. Âişe’den aktarılan rivayette Peygamberimizin gökyüzünde bir bulut gördüğünde “Allah’ım, bunun şerrinden sana sığınırım” şeklinde dua ettiği bildiriliyor. Yağmur başladığında ise Allah’tan faydalı ve bol yağmur istediği aktarılıyor.
Rüzgâr çıktığında da Peygamberimizin rüzgârın ve beraberinde getirdiklerinin hayrını istediği, bunların şerrinden ise Allah’a sığındığı hadis kaynaklarında yer alıyor.
Şimşek çakarken dua etmek gerekir mi?
Şimşek çaktığında mutlaka okunması zorunlu belirli bir dua bulunmuyor. Bununla birlikte hadislerde Peygamberimizin gök gürültüsü ve şimşek sırasında Allah’a sığındığına ilişkin rivayet bulunuyor. Bu nedenle kişi rivayet edilen duayı okuyabileceği gibi kendi sözleriyle de Allah’tan korunma ve afiyet isteyebilir.
Kur’an’daki Ra’d Suresi de gök gürültüsünü Allah’ın kudretini gösteren tabiat olayları arasında ele alıyor ve gök gürültüsünün Allah’ı hamd ile tesbih ettiğini bildiriyor.





