Özellikle akşam yemeklerinden sonra tatlı tüketmek, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Yemeğin ardından tazecik demlenen çayın yanında en çok tercih edilen şerbetli tatlı ise şekerparedir. Hem hafif hem de tazecik bir şekilde hazırlayabileceğiniz şekerpareler için ihtiyacınız olan tarifi sizler için araştırdık.

Oktay Usta’nın maharetli ellerinden çıkan şekerpare tarifini siz de evinizde deneyebilir ve artık canınız her tatlı çektiğinde kısa sürede bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

Oktay Usta’dan Şekerpare Tarifi Malzemeleri

Oktay Usta tarafından verilen yemek ve tatlı tarifleri birçok kişi tarafından yakından takip edilmektedir. Yemeklerin klasik hazırlanışlarının dışına çıkabilen Oktay Usta, herkesin yeni tatlar denemesi için bu tariflerini paylaşıyor. Bu yazımızda şerbetli tatlı sevenler için şekerpare yapımını ele aldık. Oktay Usta’nın tarifi ile şekerpare yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 1/2 paket margarin
  • 2 adet yumurta (1 yumurtanın tamamı, diğer yumurtanın ise beyazı kullanılacak)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

Şekerparenin şerbeti için gerekli olan malzemeler;

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/2 limonun suyu

Oktay Usta’nın Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

Şekerpare yapmak, ilk kez evde bu tarifi deneyecek olan kişiler için biraz zor gibi görünebilir. Ancak bu tarifi uygulamak için sizlere aktaracağımız adımları sırası ile takip ederseniz, şekerpare hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu deneyimleyeceksiniz. İşte şekerpare hazırlamak için sırası ile yapılması gerekenler;

  • Diğer tüm şerbetli tatlılarda olduğu gibi şekerparede de ilk olarak şerbetin hazırlanması gerekir. Bunun için su ve şekerin bir sos tenceresine alınması ve şeker eriyene kadar karıştırıldıktan sonra kaynatılması gerekir. On dakika boyunca kaynama işlemine devam edilir ve üzerine limon suyu ilave edilir
  • Limon suyu ilave edildikten sonra bir taşım daha kaynatılır ve işlemin arından şerbet ocaktan alınarak, soğuması için bir kenarda bekletilir
  • Hamurun hazırlanması için yumurtalar, margarin, sıvıyağ, irmik, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilya derin bir kabın içerisinde alınır. Tüm malzemeler birbiri ile karıştırıldıktan sonra azar azar un ilave edilmeye başlanır
  • Elde edilen hamur, kulak memesi kıvamına geldiğinde un ilavesine son verilir. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve el ile yuvarlanarak tepsiye dizilir
  • Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edilir. Yuvarlak bir forma getirilen hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırına verilen tepsi, hamurların üzeri kızarınca çıkartılır
  • Pişen şekerparelerin üzerine soğumaya bırakılan şerbet eşit oranda olacak şekilde dökülür
  • Şerbet eklendikten sonra şekerparenin dinlenmesi için üç ila dört saat beklenir ve ardından servis edilebilir

Şekerparenin Püf Noktaları

Oldukça kısa sürede hazırlayabileceğiniz şekerpareyi, dinlenme süresinin ardından afiyet ile tüketebilir, sevdiklerinize ve misafirlerine ikram edebilirsiniz. Hazırladığınız şekerparelerin üzerinde fındık ilave ederek süsleme yapabilirsiniz. Bu lezzetli tatlıyı yaparken göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar bulunur. Şekerpare yapmanın püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Şekerpare yapmak için kullanılacak olan yumurtaların ve margarinin, hazırlığa başlanmadan önce buzdolabından çıkartılması ve oda sıcaklığına getirilmesi gerekir
  • Hamur hazırlanırken bir yandan un ilavesi yapılırken bir yandan da hamurun kıvamının kontrol edilmesi oldukça önemlidir
  • Fırına verilen hamurları yanmaması için ise düzenli olarak kontrolün sağlanması da unutulmamalıdır

Muhabir: Haber Merkezi