Günlük hayatta sıkça tüketilen poşet çayların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği ortaya çıktı. Plastik içerikli çaylar sıcak suyla buluştuğu anda sindirim ve solunum sistemlerinde hasara yol açıyor. Uzmanlar hem sağlığı tehdit eden hem de çevreyi kirleten poşet çaylar konusunda kritik uyarılarda bulundu.
BİR MİLİLİTREDE MİLYARLARCA PARÇAÇIK VAR
Poşet çayların içeriğiyle ilgili 2024 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçları açıklandı. Buna göre tek bir poşet çayın içerisinde milyarlarca mikroplastik bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre içilen bir mililitre çayla birlikte 1,2 milyar mikroplastik parçacık yutuluyor.

SAĞLIK RİSKLERİ HENÜZ TAM ANLAŞILMADI
Bilimsel veriler, mikroplastiklerin insan vücudu üzerindeki etkilerinin henüz netleşmediğini ortaya koyuyor. Ancak bu parçacıkların hem gıdalar hem de solunum yoluyla vücuda girerek zamanla birikebildiği biliniyor. Bazı bulgular, mikroplastiklerin sindirim sorunları ve iltihaplanmalarla ilişkili olabileceğine işaret ediyor. Uzmanlar bu alanda daha fazla çalışma gerektiğini belirtiyor.
EN AZ RİSKİ DÖKME ÇAY TAŞIYOR
ABD'de mikroplastik konusunda çalışan araştırmacı Hailey E. Hampson, çay poşetlerinin malzeme türüne göre farklı seviyelerde risk taşıdığını ifade ediyor. 'Genel olarak dökme çay, mikroplastik riski açısından en güvenli seçenek olarak görülüyor' diyen Hampson'a göre kağıt bazlı poşetler de plastik olanlara göre daha az riskli.
RİSKİ AZALTMAK İÇİN NE YAPMALI?
Uzmanların mikroplastik tehdidinden korunmak için yaptığı öneriler ise şöyle:
- Çayınızı dökme çaydan demlemeyi tercih edin.
- Poşet çay kullanacaksanız, demlemeden önce çay poşetini kısa süre durulayın.
- Çayı tekrar tekrar ısıtmayın.
Çay tüketimini tamamen bırakmaya gerek yok. Ancak bilinçli tercihlerle mikroplastik maruziyeti büyük ölçüde azaltılabiliyor.