Meksika Körfezi‘ndeki platformlarından birinin infilak ederek batmasıyla ortaya çıkan çevre kirliliğinin İngiliz petrol grubu BP‘ye maliyeti 3,95 milyar doları (3 milyar avrodan fazla) buldu.

BP‘den yapılan açıklamada, bu miktara, denize karışan ham petrolü toplamak, temizlemek, acil tahliye kuyuları açmak ve tazminatların dahil olduğu belirtildi ve şimdiye kadar 67 bin 500‘den fazla tazminat talebi karşılığında 207 milyon dolar ödeme yapıldığı kaydedildi.

İngiliz şirketi BP, çevre felaketinin maliyetlerinin karşılanması için 20 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı kabul ettiğini de hatırlattı ve çok daha yüksek bir rakama ulaşma riski bulunan ağır faturanın nihai miktarı konusunda bir rakam vermek için çok erken olduğunu ifade etti. BP, bir hafta önceki açıklamasında çevre felaketinin maliyetinin 3,5 milyar doları bulduğunu bildirmişti. Bu arada Amerikan hükümeti, çevre felaketinin kaynağı kuyunun yanında tespit edilen kaçak ve diğer sorunlar konusunda BP‘nin bilgi vermesini istedi.

BP Operasyon Şefi Douglas Suttles, Meksika Körfezi‘nde 20 Nisandaki kazadan sonra günde 100 bin varile varan hampetrolü okyanusa akıtan "Macondo (Ağır Ses)" kuyusunun dün hiç petrol akıtmadığını bildirdi. Fakat bugün yeniden sızıntı başladığı verilen haberler arasında.

Doğa tahribatı onlarca yıl sürecek

20 Nisandan beri günde 100 bin varile kadar hampetrol akıtan kuyu püskürmeyi kesse de uzmanlar felaketin çevreye etkilerinin onlarca yıl süreceğinden endişe ediyor. Yaklaşık 3 aydan bu yana 2,3-4,5 milyon varil hampetrolün Meksika Körfezi‘ne aktığını, akan petrolün bir bölümünün çekildiğini, diğer bölümünün buharlaştığını belirten uzmanlar, ancak zarar gören kuyu çevresindeki suyun kirlendiğini, en küçük bakteriden yengeç ve denizkaplumbağalarına kadar 400 türün neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Petrolün ve sudaki petrolü seyrelticilerin şimdiden ekosistemi etkilemeye başladığına dikkati çeken Teksas Üniversitesine bağlı, petrolün etkilerini araştırmak üzere Meksika Körfezi‘nden alınan canlı ve ölü balık örneklerini inceleyen Çevre ve İnsan Sağlığı Enstitüsünün Müdürü Ron Kendall, Meksika Körfezi‘nde balıkların ve yavru yengeçlerin beslendiği planktonlardan söz ederek, "ekosistemin temellerinin şimdiden zarar gördüğünü" belirtti.

Muhabir: Haber Merkezi