Tarih Kokan Lezzetler - 4
ESER GEDİK
Bir tevafuk vesilesiyle yolumuzun düştüğü Öz Kilis kebapçısı İstanbul’un ilk lahmacun ve kebapçılarından olduğunu öğrendik. Hasan Küçükoğlu ve Mustafa Dağcı’nın işlettiği bu mütevazı kebapçı dükkânı, Fatih Hırka-i Şerif Camiinin hemen karşı sokağında hizmet veriyor.
Günümüzde güvenilir kebapçıların sayısı oldukça az, etinden, içine konulan malzemesinden şüphe ettiğimizden artık sokağa çıktığımızda her yerde yemek yiyemiyoruz. Öz Kilis kebapçısı bu önyargıyı yıkan ender kebapçılardan.
1953 yılında hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Öz Kilis kebapçısının ortaklarından Hasan usta, “Bu işe başladığımızda İstanbul’un nüfusu 700 bin civarındaydı, İstanbul’da yerleşmiş bir kebap kültürü yoktu. İnsanlar kebaplarımızı ilk yediklerinde önce çok şaşırdılar sonra müdavimiz olmaya başladılar. Lahmacunun tanınmasında İbrahim Tatlıses’in rolü büyük, onun yaptığı tanıtımlar sayesinde Türkiye’de lahmacunun bilinirliği arttı” şeklinde konuştu.
Gösterişten uzak bu lezzet dükkânında ilk deneyimimizi sarımsaklı lahmacun ve içli köfteyle yaptık. İki ayrı lezzet de birbirinden harika, sarımsaklı lahmacun oldukça hafif ve lezzetli. Doğrusunu söylemek gerekirse uzun zamandır böyle lezzetli lahmacun yememiştim gerçekten farklı bir lezzeti var.
Özellikle Kilis tavanın tadına bakmadan geçmemenizi tavsiye ederim.
Bu arada şunu belirtmeden geçmeyeyim burası sadece bir lahmacun fırını değil, farklı kebap çeşitlerinin de olduğu güneydoğu lezzetlerini temsil eden tam bir kebap lokantası.
Öz Kilis’in tüm lezzetleri doğal ve organik malzemeden yapılıyor.
Satır etle yapılan kebaplarında kuyruk yağı ve kuzu eti kullanılmıyor.
Fiyatları ise lezzetine ve kullanılan malzemelere göre gayet makul.
Daha önce birçok lezzet ustasının da uğrak mekanı olan Öz Kilis kebapçısının yeri ara sokakta olmasına rağmen çok sayıda yerli-yabancı müşterisi bulunuyor.
Öz Kilis Kebapçısı
Hırka-i Şerif Cad. Akşemseddin Mah.Fatih/İstanbul
0(212) 523 44 57
Tarihi lezzet mekanlarını bize yazın: [email protected] / twitter.com/gazzeteci





