Aile & Yaşam

Malatya’nın meşhur 16 yemeği

Malatya, çeşitli yemeklere ev sahipliği yapan mutfağı ile bilinen bir şehrimizdir. Çorbasından tatlısına pek çok ürünü oldukça özel ve yöreseldir. Bu yazıda, Malatya’daki en popüler lezzetleri derledik.

Abone Ol

Malatya, Doğu Anadolu lezzetleri barındıran muhteşem bir şehirdir. Kayısısı ile meşhur olan Malatya mutfağında tadılması gereken pek çok lezzet bulunmaktadır. Sizin için bu lezzetleri bir araya getirdik. Hazırsanız, Malatya’nın en meşhur yemeklerine bir göz atalım:

Kiraz Yaprağı Sarması

Kiraz yaprağı sarması, Malatya'nın yöresel lezzetlerinden biridir. Kiraz yaprağı haşlanıp temizlendikten sonra, içerisine hazırlanan hamur parçaları konur ve sarılır. Oldukça leziz bir yöresel yemektir.

Malatya Usulü İçli Köfte

Yağda kızartılmadan hazırlanan Malatya usulü içli köfte, haşlanarak ya da kızartılarak yapılan özel bir lezzettir. Malatya’da diğer yörelerden farklı olarak, iç ve dış harcında kıyma ve ceviz bulunur. Salça ilavesi ile lezzeti artar.

Kabak Borani

Kabak borani, Malatya'ya özgü bir yemektir. Bu yemek, top kabak ve bulgur içerir. Üzerine eklenen yoğurt ve biber sosu ile hem hafif hem de lezzetli bir atıştırmalıktır.

Acılı Ayran

Milli içeceğimiz olan ayranın Malatya versiyonu, içine eklenen biber ile acılı bir hale getirilir. Bu ayranda; süzme yoğurt ve normal yoğurt karıştırılır. Tadı denemeye değerdir. Yaz aylarının serinleyici içeceği olarak bilinir.

Gırık (Sulu Köfte)

Sulu köfteye Malatya'da gırık denir. Ekmek bana bana yenilen bu lezzet, Malatya'nın öne çıkan lezzetleri arasında yer alır. Sulu köfte; tereyağı, kıyma ve bulgur kullanılarak hazırlanır. Doyurucu yapısı ve tadı ile keyif verir.

Banik Köfte

Dana ve kuzu kıyma, bulgur ile harmanlanan banik köfte, yağsız tavada pişirilerek et sever için muhteşem bir lezzet sunar.

Kara Çorba

Malatya'da kara nohut kullanılarak hazırlanan bu çorba, sıcak kış günlerinin vazgeçilmezidir. Dertlere deva olan kara çorba, hem lezzetli hem de besleyici bir lezzettir. Kara çorbaya Malatya’da aşure de denilmektedir.

Kayısılı Kavurma

Malatya'nın meşhur kayısısı, et ve sebzeler ile bir araya getirilir. Kayısılı kavurma, muhteşem bir lezzet sunar. Kuzu eti, soğan, sarımsak, nane ve kayısının enfes bir aromaya dönüştüğü bu yemek, Malatya’nın yöresel bir lezzetidir.

Nahna Köftesi

Lahana sarmasının bir başka versiyonu olan nahna köftesi, içine bulgur ve kıyma eklenerek hazırlanır.

Malatya Kömbesi

Çay saatlerinin vazgeçilmezi kömbe, kuşbaşı et kullanılarak yapılan nefis bir börektir. İki kat el açması yufka kullanılan kömbe, özellikle bayramda ve özel günlerde hazırlanan bir atıştırmalıktır. Malatya kömbesi, doyurucu ve leziz bir alternatiftir.

Pimpirim Çorbası

Pimpirim çorbası, taze semizotundan yapılan sıcak bir başlangıçtır. İçerisine eklenen nohut ve bulgur gibi çeşitli bakliyatlar ile pimpirim çorbası, besleyici bir öğün sunar. Pimpirim çorbası, hem sağlıklı hem de lezzetli bir başlangıçtır.

Elmalı Köfte

Elma ve köftelerin haşlanması ile elmalı köfte yapılır. Bu farklı lezzeti tatmak için Malatya ziyareti şart!

Kayısı Tatlısı

Malatya'da kayısı tatlısı, kurutulmuş kayısılar ile yapılır. Bu tatlı daha sonra kaymak ile tatlandırılır. Üzerine serpilen fıstık ile enfes bir tat elde edilir.

Yassı Kadayıf

Yassı kadayıf içerisine; ceviz, fıstık ve kaymak konulur. Sıcak olarak yenildiğinde muhteşem bir lezzet verir.

Patlıcan Tava

Patlıcanın içine kuşbaşı et ve sebzeler eklenerek hazırlanan patlıcan tava, Malatya’nın geleneksel yemeklerindendir.

Analı Kızlı

İçli köfte tarzında hazırlanan analı kızlı, büyük parçaların yanına eklenen küçük bulgur topları ile oldukça lezizdir. Bu çorbanın bir porsiyonu bile oldukça doyurucudur.