Adı ve şekli ile herkesi şaşırtan kulak çorbası, yemekleri ile ayrı bir üne sahip olan Diyarbakır yöresine ait bir lezzettir. Diyarbakırlılar tarafından oldukça sevilen ve sık sık mutfaklarında hazırlanan bu çorba ile sizler de sofralarınıza yeni tatlar ekleyebilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere, Diyarbakır’ın en meşhur çorbalarından biri olan kulak çorbasının nasıl yapıldığını ve bu çorbayı yapmak için hangi malzemelere ihtiyacınız olduğundan bahsedeceğiz.
Kulak Çorbası Tarifi Malzemeleri
Çorba çeşitliliği konusunda Türk mutfağı, diğer dünya mutfaklarına nazaran daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Yörelere göre oldukça farklı tatlara ve yapım tekniklerine sahip olan Türk mutfağındaki çorbalar, kültürümüzde de ayrı bir yere sahiptir. Birçok kişi akşam yemeği ve öğle yemeğinin başında ilk olarak çorba tüketmeyi tercih eder. Öyle ki bu kişilerin sıcacık çorbayı tüketmesine yaz mevsiminin sıcak günleri bile engel olamaz. Mideyi yormayan ve aksine midenin rahatlamasını sağlayan çorbalardan biri olan kulak çorbasının ismi ise kulak şekline benzeyen hamurlardan gelir. Kulak çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- 400 gram un
- 1 adet yumurta
- 2 çay kaşığı tuz
- 300 ml su
Kulak çorbasının kıymalı harcı için gerekli olan malzemeler;
- 250 gram kuzu kıyma
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Kulak çorbasının terbiyesi için gerekli olan malzemeler;
- 50 gram sade yağ
- 1,5 litre et suyu
- 1 adet yumurtanı sarısı
- 1 adet limonun suyu
Kulak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Biraz zahmetli bir hazırlık sürecine sahip olan kulak çorbası, lezzeti ile tüm emeklerinizin karşılığını veriyor. Elli dakika gibi bir hazırlık sürecinin ardından, otuz dakika gibi kısa bir sürede pişen kulak çorbasını akşam yemekleriniz için tercih edebilirsiniz. Sofralarınıza daha yöresel ve farklı tada sahip yemekleri dahil ederek hem kendiniz hem de aileniz için sıra dışı bir deneyim elde edebilirsiniz. Kulak çorbasını aynı zamanda yemekte ağırlayacağınız konuklarınız için de tercih edebilir, sofralarınıza yeni lezzetler kazandırabilirsiniz. Tam kıvamında ve tadında kulak çorbası yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kulak çorbası yapmak için ilk olarak unu, yumurtayı, tuzu ve suyu derin kabın içerisine aktarın
- Tüm malzemeleri yoğurun ve ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin
- Hamuru iki adet bezeye ayırın ve tezgahta yuvarlak bir şekilde incecik açın
- Kıymayı tuz ve karabiber ile yoğurun
- Hamurdan kare parçalar kesin, tuz ve karabiber ile tatlandırdığınız kıymadan üzerine koyun
- Hamurun bir kenarını kıymayı kapacak şekilde üzerine katlayın ve diğer kenarı da üzerine kapattıktan sonra kenarlarından büzüştürerek kulak şeklini verin
- Tüm hamur ve kıyma bitene kadar bu işleme devam edin
- Ardından hazırladığınız hamurları terin bir tencereye aktardığınız yağda kızartın
- Çorbanın suyu için unu başka bir tencerede kavurun ve üzerine yağ ile et suyunu ekleyin. Kaynamasını bekleyin
- Bu sırada başla bir kasede yumurtanı sarısı ile limonun suyunu karıştırın
- Tenceredeki et suyundan bir kaşık alın ve terbiyeye ekleyin
- Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya dahil edin ve karıştırın
- Kızarmış hamurları servis tabağına alın ve üzerine terbiyeli et suyunu ekleyerek servis edin
Kulak Çorbasının Püf Noktaları
Kulak çorbası yaparken kullanacağınız kıymanın az yağlı olması gerekir. Bu çorbayı yaparken ilk olarak et suyunu hazırlayın. Ardından kıymalı harcı ve son olarak hamurları hazırlayın. Hamurların içerisini doldurup, kızartana kadar çorbayı yaparsanız daha kısa sürede bu lezzeti sofralarınıza taşıyabilirsiniz.