Kilis'in bereketli topraklarından çıkan ve bölgenin gastronomik mirası olarak kabul edilen Zabaran patlıcanında hasat heyecanı başladı.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen ve adını Bozcayazı köyünün eski isminden alan bu özel patlıcanlar, Kilis sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, hasada ilişkin yaptığı açıklamada, Kilis genelinde 1200 dekarlık alanda patlıcan üretimi yapıldığını belirtti.
20-30 santimetre boyundaki ürünün, özellikle parlak kabuk yapısı sayesinde kurutmalık olarak büyük talep gördüğünü aktaran Küçük, çiftçilerin dönüm başına 7 ila 8 ton verim elde ettiğini ve bu patlıcanın Kilis ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

Patlıcanın bölgenin yemek kültüründe önemli bir yeri bulunduğunu belirten Küçük, "Zabaran patlıcanı sofralık, dolmalık ve kurutmalık olarak değerlendirilirken, tarımsal üretimimiz ve ekonomimizde büyük yer tutmaktadır" dedi.

20 dekar alanda üretim yaptığını ve hasattan memnun olduklarını söyleyen çiftçi İsmail Çekiç ise, "Kendine has lezzetiyle özellikle dolmalık olarak tercih edilen Zabaran patlıcanı için, bu yıl 20 dekar alandan yaklaşık 50 ton rekolte bekleniyor" ifadelerini kullandı.






