Aile & Yaşam

Karabuğday pilavı nasıl yapılır? Tarifi, malzemeleri, püf noktaları

Pirinç pilavından daha sağlıklı olan karabuğday pilavı özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor. Aynı zamanda diyet yapan kişiler de pirinç pilavı yerine karabuğdaydan elde edilen pilavı tercih etmektedir.

Abone Ol

Gluten içermeyen karabuğdaydan hazırlanan pilav özellikle diyet yapanların listelerinde yer alıyor. Düşük bir kaloriye sahip olan bu pilav, kilo sorunu olan kişilerin yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olan kişiler tarafından da tercih edilmektedir.

Siz de klasikleşen pirinç pilavı yerine hem daha sağlıklı hem de aromatik bir tada sahip olan yeni tarifler arıyorsanız, karabuğday pilavı tam size göre!

Karabuğday Pilavı Tarifinin Malzemeleri

Pirinç pilavı bilindiği gibi hem sulu yemeklerin hem de et yemeklerinin en güzel yardımcısı olarak kabul ediliyor. Pirinç pilavının yanı sıra makarna da aynı şekilde Türk mutfağının önemli yardımcı yemeklerinden biridir. Ancak sürekli olarak pirinç pilavı yapmak ve tüketmek, yeni lezzet arayışlarını da beraberinde getiriyor. Bu aşamada özellikle makarnayı tercih etmeyenler, yeni pilav tarifleri araştırıyor. Karabuğday pilavı ise bu durumda olan kişiler için oldukça iyi bir alternatiftir. Karabuğday pilavını yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 1,5 su bardağı karabuğday
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 2,5 su bardağı sıcak su

Karabuğday Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

Karabuğday pilavı yapmak için gerekli olan hazırlık süresi olarak on beş dakikadır. Pilavın pişmesi için gerekli olan süre ise yirmi beş dakikadır. Pilavın demlenmesi için ise bir saatlik bir süre gerekir. Bu süreleri baz alarak, akşam yemeğinden ortalama olarak iki saat önce karabuğday pilavını hazırlamaya başlayabilir ve akşam yemeğine tazecik bir pilav servis edebilirsiniz. Yukarıda yer alan malzemeler ile hazırlayacağınız karabuğday pilavı ortalama olarak altı kişilik servis elde etmenizi sağlayacaktır. Lezzetli ve tane tane olacak şekilde karabuğday pilavı hazırlamak için izlemeniz gereken adımlar sırası ile şu şekildedir;

  • İlk olarak kuru soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayın
  • Tereyağını ve zeytinyağını pilav tenceresine aktarın ve kızdırdıktan sonra soğanları üzerine ekleyerek kavurun
  • Karabuğdayı güzelce yıkadıktan sonra tencereye ilave edin ve soğanlar ile birlikte bir ila iki dakika kavurun
  • Sıcak suyu tencereye ilave edin
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biberi de tencereye ilave edin ve karıştırın
  • Tencerenin kapağını kapatın, ocağı en kısık ayara getirin ve karabuğdaylar suyu çekene kadar pişirin
  • Karabuğdaylar suyunu çektikten sonra ocağı kapatın. Tencere ile kapak arasına kağıt havlu sıkıştırın kapağı kapatın. Bu şekilde bir saat kadar pilavın demlenmesine müsaade edin
  • Pilav demini aldıktan sonra servis edebilir ve afiyet ile tüketebilirsiniz

Karabuğday Pilavının Püf Noktaları

Karabuğday pilavını yaparken bazı püf noktalarına dikkat ederek, bu yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için normal su kullanmak yerine tavuk suyu ya da et suyu kullanımı tercih edilebilir. Bu sayede karabuğday pilavının daha aromatik bir tadı olacaktır. Aynı zamanda tavuk suyu ya da et suyu, karabuğday pilavının daha besleyici ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bir diğer püf nokta ise pilavın demlenme süresidir. Pirinç pilavında on ila on beş dakikalık demlenme süresi yeterli olurken, karabuğday pilavından bir saatlik demlenme süresinin beklenmesi gerekir. Bu demlenme süresi sayede pilavın tam tadı ve kıvamı elde edilecektir.