Akdeniz’in uluslararası sularında günlerdir süren gergin bekleyiş, İsrail ordusunun (IDF) operasyonuyla sıcak çatışma ve alıkoymaya dönüştü. Irish Independent gazetesinin haberine göre, İsrail askerleri Girit Adası açıklarında seyreden yardım konvoyuna sürat tekneleriyle yaklaşarak çıkarma yaptı. Uluslararası sularda gerçekleşen bu hamle, dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Silah Zoruyla Güverteye Çıkarıldılar

Gemideki aktivistlerden gelen son bilgilere göre, İsrail askerleri teknelere çıkar çıkmaz kontrolü ele geçirdi. Aktivistlerin tespit edilmemek için ışıkları kapatarak kamaralarına çekilmesine rağmen, askerlerin kapıları zorlayarak sivil katılımcıları silah zoruyla güvertede topladığı bildirildi. 26 Nisan Pazar günü Sicilya’dan denize açılan ve tonlarca tıbbi malzeme taşıyan bu sivil misyonun rotası, müdahalenin ardından zorla değiştirildi.

Margaret Connolly: "Bizi Kaçırırlarsa Serbest Bırakılmamızı İsteyin"

Filoda yer alan en dikkat çekici isimlerden biri olan İrlanda Cumhurbaşkanı Catherine Connolly'nin kız kardeşi Margaret Connolly, baskından hemen önce yayımladığı videolu mesajda uluslararası topluma ve kendi hükümetine seslendi. Üzerinde can yeleğiyle karanlıkta çektiği videoda Connolly, şunları söyledi:

"Bu gece saldırıya uğrayıp kaçırılırsak, kendimizin ve Filistinli rehinelerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Biz barışçıl bir misyonuz, yanlış bir şey yapmadık. Filistin halkının yanındayız."

İrlanda’da pratisyen hekimlik yapan ve insani yardım gönüllüsü olarak tanınan Connolly, mesajında ayrıca İrlanda hükümetine kritik bir çağrıda bulunarak; Shannon Havalimanı’nın ABD ordusu tarafından Gazze operasyonları için kullanılmasına son verilmesini istedi.

Diplomatik Kriz Kapıda

İrlanda Cumhurbaşkanı’nın aile ferdinin de aralarında bulunduğu sivil aktivistlerin İsrail ordusu tarafından uluslararası sularda alıkonulması, Dublin-Tel Aviv hattında ciddi bir diplomatik gerilimin sinyallerini veriyor. İrlanda hükümetinin, vatandaşlarının ve Connolly’nin güvenliğini sağlamak adına nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

İsrail ordusu, yardım gemilerinin rotasının Aşdod Limanı’na çevrildiğini ve içerisindeki malzemelerin "güvenlik kontrolünden" geçirilerek reddedileceğini ima eden bir tutum sergiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi