Et haşlamakla ilgili birçok kişi etin tatsız ya da çok sert olması gibi konularda mustarip olmuştur. Et haşlamanın püf noktaları başlıca şunlardır:

  • Biraz Sirke Eklemek


Eti haşlarken en çok dikkat edilen şey, etin yumuşak olmasıdır. Etin yumuşak olması için eti haşlayacağınız suya 1 – 2 yemek kaşığı kadar sirke eklemek oldukça önemlidir. Ancak, kullandığınız sirke ev yapımı ya da çok kaliteli bir sirke olmazsa bu işlem etin yumuşamasını sağlamaz ve hatta tadının bozulmasına bile yol açabilir.

  • Eti Çok Uzun Süre Haşlamamak


Birçok kişi eti çok uzun süre boyunca haşlamanın etin daha yumuşak ve iyi pişmiş olmasını sağlayacağını zannetmektedir. Ancak, bu büyük bir yanılgıdır. Eti çok uzun süre boyunca haşlamak demek, etin çok sert olması anlamına gelebilir. Bu yüzden küçük boyuttaki etler için 25 - 30 dakika pişirme süresi büyük ve kemikli etler için ise 65 – 90 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır.

  • Tuz Eklememek


Birçok kişinin et haşlarken yaptığı hatalardan bir tanesi, etin haşlanacağı suya tuz eklemektir. Tuz, normal şartlarda yemeğe lezzet verir ama tuzun et haşlandıktan sonra yemekle birleştirildiği sırada eklenmesi gerekir. Bu durumun sebebi tuzlu suda haşlanan etlerin oldukça sert olmasıdır. Bu sertlik sorunu ile karşı karşıya kalmamak için etin haşlanacağı suya tuz eklenmemesi gerekir.

  • Defne Yaprağı Eklemek


Defne yaprağı, kırmızı et de dahil olmak üzere her türlü et çeşidine çok yakışır. Özellikle de kırmızı etin haşlanma aşamasında defne yaprağı eklemek, etin kötü kokmasına engel olur ve etin daha leziz bir tada sahip olmasını sağlayabilir.

  • Soğuk Su Kullanmamak


Mutfakta çok sık yapılan hatalardan bir tanesi eti soğuk suya koyduktan sonra ısı ile suyun kaynamasını ve etin haşlanmasını beklemektir. Bu hata hem etin besin değerlerini kaybetmesine hem de sertleşmesine yol açabilir. Ancak, eti direkt olarak kaynar su ekleyerek kaynatmaya başlamak ise etin besin değerlerini korur ve yumuşak olmasını sağlar.


Et Haşlama Sade Tüketilir Mi?


Et haşlama sade bir şekilde yemek olarak tüketilebilir. Özellikle de defne yaprağı ve sarımsak gibi malzemeler kullanılarak yapılan et haşlama yemeği, bir ana öğün olarak kullanılabilir. Et haşlamanın suyu ile birlikte tüketilmesi, oldukça faydalı olacaktır. Ancak, kolesterol yüksekliği gibi problemleriniz varsa böyle yemeklerden uzak durmanız gerekebilir.


Haşlama Et Tansiyonu Yükseltir Mi?


Haşlama et, aşırı derecede tüketilirse tansiyonun yükselmesine yol açabilir. Bu yüzden tansiyon hastaları gibi kişilerin çok sık bir şekilde haşlama et tüketmemeleri ve hatta mümkünse haşlama et tüketme konusunda doktorlarına danışmaları gerekebilir.


Haşlama Et ile Yapılabilecekler Nelerdir?


Haşlama et ile yapılabilecek yemekler başlıca şunlardır:

  • Etli noodle
  • Etli nohut
  • Kuzu incik
  • Beşparmak
  • Fırın ağzı
  • Bazin
  • Kaburga dolması
  • Etli kuru fasulye
  • Terbiyeli et haşlama
  • Gurme burger
  • Kemikli et kavurma
  • Kuzu kapama
  • Ekşili ufak köfte
  • Kemikli et yemeği


Haşlama Et Terbiyesi Nasıl Yapılır?


Haşlama eti terbiyelemek için etin haşlandığı suyu kullanabilirsiniz. Bu suya defne yaprağı, karabiber ve tuz gibi malzemeler eklenirse et, terbiye edilmiş olur. Terbiyeli haşlama et, tek başına bile tüketilebilecek kadar leziz olabilir.

Muhabir: Haber Merkezi