Reklamı Kapat

Antep fıstık fiyatları: Antep fıstığı kilosu ne kadar 2020?

Antep fıstığı borsası tüm dünya tarafından takip ediliyor. İşte tedarikçiler için güncel Antep fıstığı kilosu fiyatları ve Antep fıstığı için tüm merak edilenler.

Gaziantep'de yetiştirilen ve ülkemizin en büyük ihraç kalemlerinden biri olan Antep Fıstığı borsası yerli ve yabancı tedarikçiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Genel olarak tatlılarda veya kuru yemiş olarak kullanılan Antep Fıstığının kilogram fiyatı, Gaziantep Borsasında belirleniyor. Peki 2020 Antep fıstığı kilosu ne kadar? Antep Fıstık çeşitleri nelerdir? İşte Antep fıstığına ilişkin merak edilen tüm detaylar.

ANTEP FISTIĞI KİLOSU NE KADAR 2020?

Ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan pandemi ve ekonomik sıkıntılar her sektörü olduğu gibi Antep Fıstığı üreticilerini etkiledi. Gaziantep yöresinin en bilinen ve en büyük geçim kaynağı arasında yer alan Antep Fıstığı fiyatları zaman zaman dalgalanmalar gösterebiliyor.

Antep fıstığı borsasında güncel fiyatlar şu şekilde;

Antep Fıstığı Kırık Kabuklu: 42,943 Türk Lirası

Antep Fıstığı Boz Kavlak: 54,192 Türk Lirası

ANTEP FISTIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin incisi olan Gaziantep dünyanın en büyük fıstık üretcisi kentlerinden bir tanesidir. Güncel verilere göre ülkemiz 2018 yılında 105 milyon 659 bin dolarlık, 2019 yılında ise 111 milyon 624 bin doları geçik Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirmiştir.

Ülke ekonomimize çok büyük katkı sunan Antep Fıstığı, yerli ve yabancı tatlı üreticilerinin gözünü kamaştıran bir lezzettir. Aynı zamanda insan sağlığına da büyük katkısı olan Antep Fıstığının, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel gıda gereksinimlerini karşıladığı bilinmektedir. Bu yönüyle Antep Fıstığı, "Fonksiyonel Gıda" olarak bilinmektedir.

Çoğunlukla kuru yemiş olarak ağızlarda unutulmaz bir tat bırakan Antep Fıstığı, şekerleme ve tatlı (özellikle baklava ve çikolata) sanayinde de sıkça kullanılan bir hammadedir.

Antep fıstığı,toprakla buluşmasından 10 yıl sonra meyvesini vermeye başlar. Bir Antep fıstığı ağacı ortalama 10 kg. ürün vermektedir. Bir Antep fıstığı ağacının ömrü 100-150 yıl arasındadır. Anteplilerin en büyük geçim kaynağı olan Antep Fıstığı, Ağustos ayı sonu ile Eylül ayında mahsul verir.

Mahsulüne göre Antep Fıstığı üç çeşitte ayırlır;

Kırmızı (Ben) Fıstık:

Büyümesini tamamlamış Antep fıstığının hasat edilir. Cumbalarından ayrılmış olan taze fıstık çerez olarak yenir.

Kavrulmuş Antep Fıstığı, Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından sonra cumbalarından ayrılarak belirli oranda tuzla kavrulmasıyla üretilir. Bu çeşit çoğunlukla çerez olarak sofralarda yer bulur.

Boz İç:

Antep Fıstığının en iyisi Boz İç'dir. Hasattan bir ay önce tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç antepfıstığı, daha yeşil renk tonundadır. Genel olarak baklavalarda kullanılır.

Meverdi İç:

Olgunlaşmak üzereyken hasat edilir, Kırmızı iç Antep fıstığı ile boz iç Antep fıstığı arasında kırmızı renkte olan Antep fıstığı türüdür. Genel olarak pasta ve helva yapımında kullanılır.

Kırmızı İç:

Tam olgunlaşma sonrası toplanır. Rengi tam kırmızı olan bu çeşit, tane olarak daha iridir. Çerez, helva, çikolata ve lokum sanayisinde tercih edilir.

27 Eki 2020 - 09:26 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Covid-19 aşısı bulunursa yaptırır mısınız?