Reklamı Kapat

Korona krizi özel eğitimcilerin de belini büktü

Türkiye’nin son haftalarda yoğun olarak yaşadığı koronavirüs kriziyle sarsılan sektörlerden biri de eğitim sektörü oldu.

Abdussamet Karataş
Abdussamet Karataş Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Yaşanan zorlu süreçten olumsuz etkilenen özel eğitim kurumlarının mağduriyetini Millî Gazete’ye anlatan Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Genel Başkan Yardımcısı Ömer Günaydın, “Eğitim sektörümüzün virüs ile ilgili alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen sektör kapsamına sokulması hayati önem taşımaktadır” dedi.

Koronavirüs süreci çeşitli meslek gruplarının yanı sıra eğitim sektörüne de ciddi darbe vurdu. Koronavirüs salgını sebebiyle okulların tatile girmesi sonucu ders başı ücret alan 85 bin ücretli öğretmenin mağduriyetine çözüm aranırken, özel öğretim kurumlarının sıkıntıları da her geçen gün büyüyor. Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Genel Başkan Yardımcısı Ömer Günaydın, özel öğretim kurumlarının koronavirüs sürecinde yaşadığı sıkıntıları ve ekonomik destek taleplerini Millî Gazete’ye anlattı.  Özel öğretim kurumlarının koronavirüs sürecinde ciddi bir mağduriyet içine girdiğini belirten ÖZDER Genel Başkanı Ömer Günaydın, “Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle okullarda eğitime ara verilmiş olması ve bu aranın uzayabileceği kaygısı, velilerin devam eden taksitler için “Ödememize gerek var mı” tutumuna girmesine sebep oldu. Veliler, bunun yanı sıra servis ve yemek ücretleri konusunda tereddüde düşmektedirler. Ayrıca erken kayıt gelirleri özel okulların finans akışında önemli bir etkendir. Fakat bu durumdan kaynaklı olarak erken kayıt ve gelirleri de tamamen durdu.” dedi.

GİDERLERİN AĞIRLIKLI KISMI ÖDENMEYE DEVAM EDİYOR

Günaydın, “Velilerimizin çoğunluğu çeşitli sektörlere mensup serbest çalışanlar olduğundan ve bu kriz birçok sektörü olumsuz etkilediğinden ve etkilemeye de devam edeceğinden dolayı mevcut öğrencilerimizin devam eden taksitleri ciddi bir şekilde aksamaya başladı. Bütün bunlara karşılık kira giderlerimiz, öğretmen ve personel maaşlarımız gibi giderlerimizin ağırlıklı kısmını oluşturan kalemler aynen varlığını sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SEKTÖRÜ, KRİZDEN DOĞRUDAN ETKİLENEN SEKTÖR KAPSAMINA ALINMALI

* Koronavirüs krizinde özel öğretim kurumlarının sıkıntılarını aşabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentilerini dile getiren Günaydın, “İçinde bulunduğumuz duruma istinaden eğitim sektörümüzün virüs ile ilgili alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen sektör kapsamına alınması ve vergi, SGK, KDV ödemelerinin ertelenmesi; açıklanan diğer tedbirlerden uygun olanlarından da faydalandırılması hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde geçtiğimiz aylarda Doğa Koleji ve diğer bazı kolejlerin mali sıkıntıları nedeni ile kamuoyunun gündemine gelen özel okul sektörünün çok daha ciddi ve yaygın mali sorunlar ile gündeme geleceğinde şüphe yoktur.” şeklinde konuştu.

AKSAMAYI, YOĞUNLAŞTIRILMIŞ EĞİTİMLE TELAFİ EDECEĞİZ

Telafi eğitimleri hakkında da konuşan Günaydın, “Özel okullar çalıştırdığı 150 bin öğretmen, 50 bin yardımcı hizmetler olmak üzere 200 bin kişinin maaşını ödeyecek. Ayrıca okulun açık olmadığı süreyi Haziran sonu ve Temmuz ayında telafi edecektir. Hem de uzaktan eğitim argümanlarını en verimli şekilde kullanarak bunu telafi edecektir. Uzaktan eğitim, yayın desteği, ölçme değerlendirme ve teknik altyapı için ekstra masrafı olacaktır. Bu belirsizliğin makul çözümü devlet okulu olsun, özel okul olsun, ücretli öğretmenler açısından olsun, 7 haftaya kadar olan aksamayı dönem sonuna eklenecek yoğunlaştırılmış eğitimle telafi edeceğiz. Eğitime 3 hafta ara verilirse 1 haftası ara tatil; 2 hafta ilave, 4-5 hafta ara verilirse 3 hafta ilave, 6-7 hafta ara verilirse 4 hafta ilave edeceğiz.” açıklamasında bulundu.                   

25 Mar 2020 - 04:30 - Eğitim

Muhabir  Abdussamet Karataş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi