Hazırlandıktan sonra buzlukta saklanabilen fellah köftesinin pişirme sırasında dağılması birçok kişi için can sıkıcı bir durumdur. Bunun önüne geçmek için yumurta kullanılmaması ve bağlayıcı madde olarak su, irmik ya da un kullanılması gerekir. Özellikle buzlukta muhafaza edilen fellah köfteleri sıcak suda haşlandıktan ve sosladıktan sonra servis edilir ise yine dağılma sorunu ortadan kalkacaktır.

Fellah Köftesi Tarifi Malzemeleri


Akdeniz Bölgesi’nde fellah, Malatya’da sıkma köfte ya da bulgur köftesi olarak bilinen fellah köftesi son derece lezzetli ve doyurucu bir tada sahiptir. Türk mutfağının muhteşem tatlarından biri olan fellah köftesinin dağılmadan pişirilmesini sağlayan bu tarif ile hem lezzetli hem de göz doyurucu bir yemek hazırlayabilirsiniz. Buzlukta muhafaza edilmesi için hazırlanan fellah köftesine ise yumurta ilave edilmemesine özen gösterilmelidir. Hazırlandıktan sonra pişirilerek servis edilecek fellah köftesi için gerekli olan malzemelerin listesi şu şekilde sıralanmaktadır;

  •  2 su bardağı köftelik bulgur
  •  2 su bardağı sıcak su
  •  1 su bardağı irmik
  •  3 yemek kaşığı un
  •  1 yemek kaşığı domates salçası
  •  1 yemek kaşığı biber salçası
  •  1 tatlı kaşığı tuz
  •  1/2 su bardağı sıcak su
  •  1 adet yumurta
  •  1 tatlı kaşığı kimyon
  • Fellah köftesinin haşlanması için gerekli olan malzemeler;
  •  Su
  •  1 çay kaşığı limon tuzu
  •  1 çay kaşığı tuz

Fellah köftesinin sosu için gerekli olan malzemeler;

  •  1,5 çay bardağı zeytinyağı
  •  5 – 6 diş sarımsak
  •  2 yemek kaşığı biber salçası
  •  4 adet domatesin rendesi
  •  Tuz
  •  Maydanoz

Fellah Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk kez fellah köftesi yapacak olanlar, yukarıda yer alan malzeme listesini görünce işin zorlayıcı olacağının düşünebilir. Ancak yarım saatlik hazırlık sürecinin ardından sadece beş dakikalık pişirme işlemi ile bu lezzetli yemeği sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Yukarıdaki malzemeler ile hazırlanacak olan fellah köftesi, porsiyon oranına bağlı olarak altı ila sekiz kişilik servis elde edilmesine imkan sunar. Daha fazla kişiye fellah köftesi hazırlamak için tüm malzemelerin orantılı bir şekilde arttırılmasına özen gösterilmelidir. Malzemeler hazırsa sıra geldi bu lezzetli yemeğin nasıl yapılacağına. İşte adım adım fellah köftesinin hazırlanışı;

  •  İlk olarak uygun bir kabın içerisinde bulguru ekleyin ve üzerine sıcak suyu ilave ederek kabın üzerini streçleyin. Bulguru on dakika boyunca dinlenmeye bırakın
  •  Sürenin sonunda şişen bulgurların üzerini açın ve tahta bir kaşık ile karıştırın
  •  Bulgurun üzerine irmik, un, domates salçası, biber salçası ve tuzu ekleyerek yoğurun. Bu aşamada ara ara sıcak su ilavesi yapılmalıdır
  •  Malzemeler güzelce harmanlandıktan ve hamur yeterince soğuduktan sonra üzerine yumurta ilave edilir
  •  Yumurtadan sonra kimyonu ilave edin ve son kez hamuru yoğurun
  •  Köftelere şekil vermeden önce bir kaseye su eklenerek hazırda bulundurulması gerekir. Ardından parmak uçları bu suda ıslatılmalı ve harçtan küçük parçalar alınarak top şekline getirilmelidir
  •  Serçe parmağınız ile hamurun üzerine bastırın ve un serpiştirdiğiniz tepsiye aktarın
  •  Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edin
  •  Hazırlanan köftelerin haşlanması için tencerede suyu kaynatın ve suyun içerisine limon tuzu ve normal tuzu ilave edin
  •  Son olarak köfteleri de suya aktarın ve beş dakika pişirin
  •  Haşlanan köfteleri kevgir yardımı ile servis tabağına aktarın
  •  Domates sosu için ayrı bir tavaya zeytinyağı ekleyin ve ince kıyılmış sarımsakları zeytinyağında kavurun
  •  Üzerine salçayı ilave ederek, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
  •  Rendelenen domatesleri tavaya ekleyin ve kavurun
  •  Hazır olan sosa son olarak tuz ve ince ince kıyılmış maydanozları ekleyin
  •  Hazırlanan fellah köftelerini sos ile buluşturun ve afiyetle tüketin

Fellah Köftesinin Püf Noktaları


Fellah köftelerinin dağılmaması için su ile ıslatarak yoğrulması gerekir. Macun kıvamı elde edilene kadar yoğurma işlemine devam edilmesi de son derece önemlidir. Aksi halde köfteler haşlanırken dağılacaktır. Aynı zamanda köftelerin dağılmaması için bir süre buzdolabında bekletilmesi de tercih edilebilir.

Muhabir: Haber Merkezi