Dicle Nehri ve Fırat Nehri’nde çıkan şabut balığı, tatlı su balıklarından biridir. Tip olarak kefale benzeyen bu balık, çok pullu ve kahverengimsi rengi ile ayırt edilebilir. Genel olarak ızgara ve buğulama tarzında pişirilen şabut bağlı, yağlı ve son derece lezzetlidir. On beş kiloya kadar çıkabilen bu balığı sofralarınıza taşımanıza imkan sunacak o tarifi sizler için kaleme aldık.

Şabut Balığı Tarifi Malzemeleri

Şabut balığını temizledikten sonra direkt olarak ızgarada pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Yanına bol yeşillik ve soğan ilave ederek servis edebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Aynı zamanda buğulama tarzını sevenler, şabut balığını bu pişirme tekniği ile de hazırlayabilir. Bu yazımızda ise şabut balığının farklı bir şekilde hazırlanmasını sizlere aktaracağız. Genelde levrek kullanılarak hazırlanan bu tarifte şabut balığı tercih ederek aromatik bir lezzet elde edebilir ve aynı zamanda konuklarınıza unutamayacağı bir balık ikram edebilirsiniz. Şabut balığı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ile hazırlıklara başlayalım;

Kişi sayısına ve şabut balığının boyutuna göre şabut balığı

  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
  •  Kekik
  •  Karabiber
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Kimyon

Şabut Balığı Tarifi Nasıl Yapılır?

Tercih edilen balık sayısına göre bir ya da iki kişilik olarak hazırlanabilen bu yemek, ortalama olarak on beş dakikalık bir hazırlık sürecine sahiptir. Balığın pişmesi için gerekli olan süre ise ortalama olarak otuz dakika olacaktır. Son derece lezzetli ve besleyici olan şabut balığının hazırlanması için izlenmesi gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlk olarak balıkların güzel ve dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Mümkünse şabut balıkları alındığı yerde de temizletilebilir
  • Temizlenip yıkanan balıklar on dakika boyunca dinlendirilmelidir
  • Bu sırada uygun bir kabın içerisinde salçalar ve yap ilave edilerek karıştırılır
  • Salça tam olarak eridikten sonra limon suyu ve rendelenmiş sarımsak ilave edilir
  • Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra baharatlar ilave edilir ve karıştırılmaya devam edilir
  • Hazırlanan sos balıkların her iki yüzüne sürülmelidir
  • Sosa bulanan balıklar, yağlı kağıt serili fırın tepsisine alınır ve iki ila üç dakika soslu bir şekilde dinlendirilir
  • Dinlendirilen balıklar, 200 derecelik fırına verilir ve otuz dakika boyunca pişirilir
  • Pişen şabut balıkları fırından alındıktan sonra servis edilebilir

Şabut Balığının Püf Noktaları

Şabut balığı yaparken ilk olarak balıkların taze olduğundan emin olunması gerekir. Bunun için tercih edilecek satış noktasının, bilinir ve güvenilir olması son derece önemlidir. Pullu bir yapıya sahip olan balıkların temizlenmesi için mümkün ise satın alınan yer tercih edilmelidir. Böyle bir durum söz konusu değil ise şabut balıklarının ayıklanması konusunda titiz davranılması gerekir. Daha lezzetli bir tat elde etmek için hazırlanan sos karışımına pul biber ilavesi de yapılabilir. Bu sayede balığın daha aromatik bir tada sahip olması sağlanabilir.

Şabut Balığının Yanına Ne Gider?

Soslu bir şekilde fırında hazırlanan şabut balığının yanına bol yeşillikli mevsim salatası son derece yakışacaktır. Aynı zamanda balık servis edilirken, haşlanarak hazırlanan farklı sebzeler de ilave edilebilir. Bunların yanı sıra közlenmiş yeşil biber, kapya biber, domates ve soğan gibi alternatif tatlarda şabut balığının yanına oldukça yakışacaktır. Şabut balığının yanında aynı zamanda çoban salata da tercih edilebilir.

Muhabir: Haber Merkezi