Patates oldukça geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Yemeğinden kızartmasına, püresinden haşlamasına, salatasından közlemesine kadar son derece geniş yemek alternatiflerine imkan sunan patates, Türk mutfağının da önemli besin kaynakları arasında yer alır. Tek başına lezzetli bir yemek olabilen patates aynı zamanda farklı birçok yemeğin de yardımcısı olarak kullanılmaktadır. Patates hazırlanma şekline göre diyet listelerinde de yer alabilen bir besindir. Bu nedenle patates yemenin kilo aldırması ile ilgili düşünceler son derece yanlıştır.

PATATESİN KARBONHİDRAT İÇERİĞİ NEDİR?

Patates, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin ögesidir. Bu kök sebzenin karbonhidrat miktarı ise kan şekerini etkileyebilecek düzeydedir. Bu da diyabet ya da kan şekerini kontrol etme konusunda dikkatli olması gereken kişiler için patatesin kontrollü ve doğru bir şekilde tüketilmesi gerektiği anlamına gelir. Özellikle nişasta adı verilen karmaşık karbonhidratlara sahip olan patatesin yüz gramında ortalama olarak yirmi ila yirmi beş gram karbonhidrat yer alır. Bu da patatesin enerji sağlayan bir besin olduğu anlamına gelir.

PATATESİN PROTEİN İÇERİĞİ NEDİR?

Yüksek oranda karbonhidrat içeren bir besin olan patates, protein açısından sınırlı bir kaynak olarak kabul edilir. Patatesin yüz gramında ortalama olarak bir ila iki gram arasında protein yer alır. Bu nedenle yeterli proteinin aşınması için özellikle diyet yapan kişilerin beslenme programlarında faklı bir protein kaynağı eklemesi gerekir. Bunun için et, balık, tavuk, baklagiller ya da süt ürünleri tercih edilebilir. Ancak patates, protein temini için doğru bir besin değildir.

PATATESİN BESİN DEĞERİ

Patatesin içerisinde, vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral yer alır. Ancak bu vitamin ve minerallerin vücuda temin edilebilmesi için patatesin nasıl pişirildiğine dikkat etmek gerekir. Patatesin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir;

  • Protein
  • Lif
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Magnezyum
  • Çinko
  • Potasyum
  • C Vitamini
  • Quercetin
  • B6 Vitamini
  • Niasin

PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?

Dünyanın farklı coğrafyalarında yetiştirilen ve sıklıkla tüketilen patates, ülkemizde de birçok bölgede yetiştirilmektedir. Sofraların en sevilen besin ögelerinden biri olan patates, günün her saatinde tüketilecek formalara sahiptir. Ancak patatesin içerisinde yer alan vitamin ve minerallerden en iyi şekilde yararlanmak için özellikle kızartma formundan uzak durulması gerekir. Patatesin düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketilmesi ile elde edilecek faydalar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Patatesin içerisinde yer alan lifler, sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar
  • Bağırsak hareketliliğini düzenler ve kabızlık sorunun giderilmesini sağlar
  • Antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahip olan patates, vücuttaki serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engeller
  • Düzenli olarak patates tüketmek, antioksidan etkisi ile kalp hastalıklarının ve bakteriyel hastalıkların meydana gelme riskini azaltır
  • Potasyum kaynağı olan patates, kan basıncının düşmesini sağlar ve felç riskini en aza indirir
  • Fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko içeriğine sahip olan patates, kemik yapısının korunmasına yardımcı olur
  • Lif, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini içermesi ile kalp sağlığının korunmasına ve kalbin çalışmasına destek olur
  • Patateste yer alan kolin, vücutta inflamatuar etki yaparak enfeksiyon ya da tahriş durumunun daha hızlı iyileşmesini sağlar
  • Patateste yüksek oranda bulunan folat, DNA sentezinde ve onarımında rol alır. Bu da kansere karşı koruma sağlar
  • Lif içeriği ile tokluk hissi verir ve kilo verme sürecine destek olur
  • İçerisinde yer alan B6 vitamini ile vücuda enerji sağlanmasına yardımcı olur

Muhabir: Emre Gürbüz