Türkiye’nin yöresel mutfaklarına olan ilgi artmaya devam ederken, yerel lezzetlerin evlerde denenmesine yön verecek tariflerin sayısı da giderek çoğalıyor. Yemek denince ilk yörelerden biri olan Bayburt da son derece lezzetli yemeklerin çıktığı yörelerden biri olarak biliniyor. Bu yöreye ait olan galacoş ise, bu tarifle yapıldığında sofranızda sunacağınız oldukça lezzetli bir tadı garanti ediyor. Peki galacoş nasıl yapılır? İşte galacoş tarifi ve malzemeleri…

GALACOŞ TARİFİ MALZEMELERİ

Sadece birkaç malzemeyle yapılan galacoş, evde 10 dakika içerisinde hazırlanabiliyor. Ortalama 6-8 kişilik porsiyona göre hazırlanmış olan galacoş tarifinin bu versiyonu için 30 dakika kadar pişirme yetiyor. İşte galacoş tarifi için gerekli olan malzemeler:

Galacoş için;

  • 1 orta boy soğan
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kasığı sıvı yağ
  • 300 gram kıyma
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Servis için;

  • Doğranmış bayat ekmek ya da pide
  • Sarımsak
  • Yoğurt

TARİFİ YAPILIŞI

Evde galacoş yapmak için, ilk olarak mercimeği haşlayın. Ardından mercimeği süzerek bir kenara alın. Mercimekler dinlenirken, bir tencereye yağı ekleyip kızdırın. Kızmış yağa yemeklik olarak doğramış olduğunuz soğanı ilave edip ortalama 5 dakika kadar kavurun. Kavrulan soğanların üzerine salçayı ekleyerek bir iki kaşık çevirmesi kadar kavurduktan sonra süzdüğünüz mercimeği, tuzu ve baharatları ilave edip, sıcak suyunu koyun. Yaklaşık 20 dakika kadar kaynattığınız yemeğin altını kapatarak, ilk sıcaklığının geçmesi için dinlenmeye bırakın.

GALACOŞ SERVİS ÖNERİSİ

Servisi oldukça havalı olan galacoşu servis etmek için ufak bir şekilde ekmek ya da pideyi doğrayın. Bu aşamada bayat ekmek kullanmak, yemeği daha lezzetli hale getirebileceği gibi israfı da önleminize yardımcı oluyor. Ardından sarımsak ile çırpmış olduğunuz yoğurdu doğradığınız ekmek üzerinde gezdirin. Son olarak çok sulu olmayacak şekilde galacoştan birkaç kaşık alın ve yoğurdun üzerine koyarak hazırladığınız yemeğinizi servis edin.

Muhabir: Haber Merkezi