Bayburt tava, hem leziz hem de doyurucu bir yemek çeşididir. Bu yemeği daha önce denemediyseniz, tavsiye ediyoruz; bayılacaksınız. Nasıl hazırlayacağım diye düşünmeyin; bu makalede Bayburt tava yemeğinin tarifini ve püf noktalarını adım adım sizlerle paylaşacağız. Hazırsanız, sizleri mutfaklara alalım hemen!
Bayburt Tava Tarifi Malzemeleri
Bayburt tava yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şöyle:
- 1 kilo patlıcan
- 2 patates
- 3 adet yeşil biber
- 1 adet soğan
- Tereyağı
- 300 gram dana kuşbaşı (isteğe bağlı olarak miktarı artırılabilir)
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Tuz
Bayburt Tava Tarifi Nasıl Yapılır?
Bayburt tava yemeğini hazırlamak için aşağıdaki adımları sırası ile takip edin:
- İlk olarak patlıcanları alacalı soyun, ikiye bölün ve parmak kalınlığında doğrayın.
- Acısını almak için doğradığınız patlıcanları tuzlu suya batırın.
- Bir yandan kuşbaşı doğranmış etleri bir kaşık tereyağı ile tencerede pişirmeye başlayın.
- Etler suyunu salıp çekmeye başladığında, yemeklik doğranmış soğanı ekleyin.
- Soğan kavrulduktan sonra; domates salçası, biber salçası ve baharatları ekleyin.
- Biraz karıştırdıktan sonra sıcak su ilave edin.
- Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları kurulayın ve bol yağda kızartın.
- Aynı şekilde iri doğradığınız biber ve patatesleri de kızartın.
- Kızarttığınız tüm sebzeleri kaynamakta olan etli karışıma ekleyin.
- Tüm malzemeleri yaklaşık 10 dakika tencerede kaynatın.
- Kaynayan karışımı güveç kabına alın ve üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
- Fırının içerisine güveç kabını verin ve 20 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
Bayburt Tavanın Püf Noktaları
Bayburt tava yemeğinin çeşitli püf noktaları bulunuyor. Bu püf noktalara dikkat ederek enfes bir Bayburt tava hazırlayabilir, afiyetle tüketebilirsiniz. Gelelim o püf noktalara:
- Bayburt tava için alacağınız kuşbaşı etin kaliteli ve taze olmasına dikkat edin. Kaliteli ve taze et, yemeğinizin tadını doğrudan etkileyecektir.
- Etler suyunu salıp tekrar çekmeye başlamadan doğradığınız soğanları ilave etmeyin.
- Bayburt tava yemeğinizi sıcak olarak servise sunun.
Bayburt Tavanın Yanına Ne Gider?
Bayburt tava ile yakışacak pek çok yemek seçeneği bulunuyor. Bu yemek seçeneklerinden bizim favorilerimiz şöyle:
- Pirinç pilavı: Tane tane, tereyağlı enfes bir pirinç pilavı, Bayburt tava ile çok yakışacaktır.
- Bulgur pilavı: Soğanlı, kapya ve yeşil biberli bir bulgur pilavı da Bayburt tava yemeği ile uyumlu bir ikili oluşturur.
- Arpa şehriye pilavı: Diğer pilav seçeneklerini beğenmediyseniz, diğer bir önerimiz arpa şehriye pilavı. Sadece arpa şehriye ve tereyağı ile hazırlanan bu enfes lezzet de Bayburt tava ile uyumludur.
- Salata: Çeşitli salatalar da Bayburt tava ile çok yakışacaktır. Sevdiğiniz yeşillikler ile nefis bir salata hazırlayabilir, Bayburt tava yanında sunabilirsiniz.
- Turşu: Lahana turşusu, biber turşusu, salatalık turşusu gibi çeşitli turşu çeşitleri de Bayburt tava yanına çok yakışacaktır.
- Yoğurt: Bayburt tava ile yoğurt sunabilirsiniz. Yoğurt, Bayburt tavanın ağırlığını dengeleyecek bir alternatiftir.
Bayburt Tava Hangi Yöreye Ait?
Bayburt tava, isminden de anlaşıldığı üzere Bayburt ilimize ait yöresel bir lezzet. Et ve sebzelerin uyumu ile hazırlanan bu yemek, Bayburt yöresinde sıkça hazırlanmaktadır. Bayburt tava yemeğini yukarıda verdiğimiz tarif ile hazırlayabileceğiniz gibi, bu yöreyi ziyaret etme fırsatınız olur ise, Bayburt’taki çeşitli restoranlarda da deneyebilirsiniz.





