8 adımda, dağılmayan ve çok lezzetli bir mısır ekmeği hazırlamak ister misiniz? Üstelik, size püf noktalarını da aktaracağız! Şahane bir mısır ekmeği hazırlamak için usta olmaya gerek yok! Buyurun tarife...

DAĞILMAYAN MISIR EKMEĞİ TARİFİ MALZEMELERİ

Dağılmayan mısır ekmeği hazırlamak için kullanacağınız malzemeler şu şekildedir:

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı mısır unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz

DAĞILMAYAN MISIR EKMEĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Dağılmayan ve enfes bir mısır ekmeği hazırlamak istiyorsanız, aşağıdaki tarifi adım adım uygulayın:
  • Öncelikle bir karıştırma kabında; mısır unu, tam buğday unu, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
  • Ayrı bir kapta süt, su ve sıvı yağı karıştırın.
  • Ardından sıvı karışımı kuru karışıma yavaşça ekleyerek yoğurun. Elde edilen hamur, ele yapışmamalıdır.
  • Hamuru streç film ile sarın ve 30 dakika kadar dinlendirin.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve üzerine hafifçe bastırarak şekil verin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine ekmeği dizin.
  • 180 derece fırında atın. Ekmeğin üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Pişen mısır ekmeğini fırından çıkarıp ılımaya bırakın ve daha sonra servis edin. Afiyet olsun!

DAĞILMAYAN MISIR EKMEĞİNİN PÜF NOKTALARI

Dağılmayan bir mısır ekmeği elde etmek için dikkat etmeniz gereken püf noktalar şöyledir:

  • Çok sıcak su kullanmak hamurun yapısını bozabilir, bu nedenle kullanacağınız suyun sıcaklığına dikkat edin.
  • Suyu azar azar ve yedire yedire eklemek, ekmeğinizin formunu korumaya yardımcı olur. Su eklerken dikkatli olun.
  • Harcın kıvamı orta cıvıklıkta olmalıdır. Çok katı bir harç, ekmeğin kuru olmasına neden olabilir; çok sıvı bir harç ise dağılma riskini artırabilir. Doğru kıvamı bulmak için su eklemesini kontrollü yapın.
  • Pişirme süresi fırından fırına değişkenlik gösterebilir; bu nedenle mısır ekmeğini kontrollü pişirmek önemlidir. Ekmek, üzeri hafifçe kızarana kadar pişirilmelidir.
  • Ekmeği fırından çıkardıktan sonra lezzet katmak için üzerine hafifçe tereyağı sürebilirsiniz.

MISIR EKMEĞİNİN YANINA NE GİDER?

Mısır ekmeği ile en iyi uyumu yakalayan alternatifler aşağıda verilmiştir:

  • Tuz ve baharatlarla tatlandırılmış kızarmış bamya, mısır ekmeğine lezzetli bir eşlikçidir.
  • Tereyağı ve süt ile hazırlanan patates püresi, mısır ekmeği ile harika bir lezzet sunar. Üzerine biraz tereyağı eklemek de mümkündür.
  • Mayonez, beyaz sirke ve şeker içeren lahana salatası, mısır ekmeği için iyi bir alternatiftir.
  • Tereyağı, zeytinyağı, soğan ve sarımsak ile hazırlanan kızarmış sebzeler, mısır ekmeği ile uyumludur.
  • Kremalı yeşillikler, mısır ekmeğiyle servis edildiğinde şahane bir lezzet sunar.
  • Şeker, esmer şeker, tereyağı, cevizler ve tarçın içeren tatlı güveç, mısır ekmeği ile güzel bir kombin oluşturur.

MISIR EKMEĞİ KAÇ KALORİ?

Mısır ekmeğinin kalori değeri 100 gramı için 314 kcal’dir. Besin değerleri ise aşağıdaki gibi listelenmiştir:

  • karbonhidrat: 34.04 gr
  • protein: 7.12 gr
  • yağ: 16.51 gr
  • lif: 1.52 gr
  • kolesterol: 33 mg
  • sodyum: 295 mg
  • potasyum: 111 mg
  • kalsiyum: 79 mg
  • vitamin a: 63 ıu
  • vitamin c: 0.48 mg
  • demir: 1.08 mg

Mısır ekmeği, vitaminler ve fosfor açısından zengin bir besindir. Ancak; yağ oranı normal ekmeğe göre çok daha yüksektir. Bu nedenle özellikle kilo kontrolünde dikkatli tüketilmesi önerilmektedir.

Muhabir: Haber Merkezi