İçli köfte, geleneksel lezzetlerimiz arasında yer almaktadır. Yapımı zahmetlidir ve ustalık ister. Bu yazıda, size leziz bir içli köfte tarifi sunacak, yemeğin dağılmaması için püf noktaları da aktaracağız.
Dağılmayan İçli Köfte Tarifi Malzemeleri
İçli köfte için gerekli malzemeler aşağıda listelenmiştir.
Hamur için:
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 2 çay kaşığı silme pul biber
- 2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
- 200 gram tereyağı (14 yemek kaşığı)
- 550 gram kıyma
- 1/2 çay bardağı su
- 4 adet orta boy soğan
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane, kekik, karabiber
- 2 çay kaşığı pul biber
- 1 çimdik kimyon
- 10 sap maydanoz
- 1 su bardağı kadar ceviz içi
Dağılmayan İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
Dağılmayan içli köfte için takip edeceğiniz adımlar şöyle:
- Bulgur ve irmiği sıcak su ile ıslatın ve kapaklı bir kapta yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirin.
- Bir tencerede yağı ısıtın ve içine kıymayı ekleyerek rengi dönene kadar kavurun. Kıyma tamamen kavrulduktan sonra su ekleyerek suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.
- Soğanları küp küp doğrayın ve kavrulan kıymanın üzerine ekleyin. Ardından; tuz, baharatlar ve cevizleri ekleyin ve karıştırın. Ocağın altını kapatın ve maydanozları ilave ederek soğuması için kenara alın.
- Islanan bulgur ve irmiği bir kabın içine alın. Üzerine; yağ, salça, un, yumurta, pul biber ve tuz ekleyerek güzelce yoğurun.
- Yaklaşık 15 dakika yoğurduktan sonra hamuru bir araya getirin ve üzerini nemli bir bezle örtüp yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alarak yuvarlayın. Parçaları açın ve içlerine hazırladığınız harçtan koyarak kapatın. Tüm köfteleri aynı boyutta şekillendirin.
- Kızgın yağda köfteleri kızartın. İçli köfteleriniz hazır! Sıcak servis yapın ve afiyetle yiyin!

Dağılmayan İçli Köftenin Püf Noktaları
İçli köftenin lezzetli olması ve dağılmaması adına dikkat edilecek püf noktalar aşağıda verilmiştir:
- İçli köfte pişirirken karşılaşılan sorunlardan biri, köftelerin pişirme aşamasında çatlayıp dağılmaya başlamasıdır. Bu sorunu önlemek için iç harca bir miktar bayat ekmek ya da irmik eklemek önemlidir.
- İçli köfte hamurunun hazırlanmasında köftelik bulgur kullanmak önemlidir. Yemeklik bulgurun kullanılması, içli köftenin dağılmasına neden olabilir.
- İçli köfte harcına bir miktar salça eklemek, köftenin daha lezzetli olmasını sağlar.
- İçli köfte hamurunu hazırladıktan sonra en az 15 dakika bekletmek önemlidir. Bu süre, hamurun malzemeler ile özdeşleşmesini sağlar ve lezzet katar.
- İçli köfte harcını pişirdikten sonra soğuması için biraz bekletmek önemlidir. Sıcak harç, hamurun dağılmasına neden olabilir.
- Hamuru şekillendirirken elinizi su ile ya da yağ ile ıslatmak, işinizi kolaylaştırır.
- İçli köfteyi kızartırken yağın iyice kızdığından emin olun.
İçli Köfte Kaç Kalori?
İçli köftenin besin değerleri ve kalorisi 100 gram için aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Karbonhidrat: 32.28 gr
- Protein: 9.87 gr
- Yağ: 6.83 gr
- Lif: 4.87 gr
- Kolesterol: 30.56 mg
- Sodyum: 181.03 mg
- Potasyum: 299.45 mg
- Kalsiyum: 32.09 mg
- Vitamin A: 28.11 IU
- Vitamin C: 4.35 mg
- Demir: 2.62 mg
Kalori:
- 349 kcal
Muhabir: Haber Merkezi




