Güveç yapma deneyimi olmayan kişiler yemeğin kıvamını tutturmakta zorluk çekebilir. Yemeği pişirmeden önce güveci fırında biraz ısıtarak içini yağlamak etkili olur. Güveç yağı iyice emdikten sonra yıkanmalıdır. Ardından güveç içinde gönül rahatlığıyla yemek yapılabilir.
Etli güvecin lezzetli olması adına kuzu etinin kullanılması tavsiye edilir. Kuzu etine en çok yakışan sebze çeşitleri patlıcan, kabak ve mantardır. Sebzelerin yemeğe çiğ olarak konulması önemlidir. Patlıcan yemeğe konmadan önce 15 dakika boyunca tuzlu suda bekletilmelidir.
Güveci lezzeti kılmanın önemli bir noktası kuyruk yağı ve tereyağı ilavesi yapılmasıdır. Bu eklemeler yemeğin aromasını lezzetli kılar. Aynı zamanda sarımsak ve salça yemeğe tat veren önemli etkenlerdir. Güveçte genel olarak biber salçası kullanılır.


Güveç Nasıl Kullanılır?


Satın alınan güvecin ilk zamanlar toprak kokması son derece doğaldır. Sağlığa bir zarar vermemesi adına bu kokunun giderilmesi şarttır. Uygun bir şekilde temizlenen güveç yemek yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Güveç kullanma konusunda deneyimi olmayan kişilerin dikkat etmesi gereken püf noktaları şu şekildedir:

  • Güveci kullanmadan önce iç kısmını yağlamak gerekir. Bu aşamada sıvı yağ kullanmak kolaylık sağlar.
  • Güvecin iç kısmına 1 çay bardağı sıvı yağı dökülmesi yeterli olacaktır. Ardından bu yağın bir fırça yardımıyla yüzeye dağıtılması ve yedirilmesi gerekir.
  • Fırın 180 derecede ısıtılmalıdır. Fırının iç ısınıncaya dek güvecin iç ve dış kısımlarını yağlama işlemi devam etmelidir.
  • Güveci yağlarken bir yandan çatlak var mı diye kontrol etmek oldukça önemlidir. Eğer bir çatlak tespit edilirse yağlama işlemine aniden son verilmelidir.
  • Mümkünse güveç bir yenisi ile değiştirilmelidir.
  • Çatlamış güveci fırına yollamak hızlı bir şekilde çatlamasına yol açar. Bu durum yemeğin tamamen mahvolması ile sonuçlanır. Aynı zamanda sağlığı önemli ölçüde tehlikeye atar.
  • Fırında güveç yemeği pişirildikten sonra soğuyana kadar açık havada tutulmalıdır.
  • Sırlı güveçlerin önceden ısıtılmasına gerek yoktur.
  • Sırlı güveçler makine ile yıkanmaya uygun değildir. Elde özenli bir şekilde yıkanmalıdır.


Güveç Yemeği Hangi Malzemelerle Yapılır?


Güveç yemeğine konan malzemeler yöreden yöreye farklılık gösterir. Yaygın olarak kullanılan güveç malzemeleri şunlardır:

  • 300 gram et
  • 2 tane soğan
  • 2 tane patates
  • 2 tane patlıcan
  • 4 tane yeşil biber
  • 3 tane domates
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber


Güveç Yemeği Nasıl Yapılır?


Güveç yemeğinin yapımı sanıldığından çok daha kolaydır. Güveç kullanımını bildikten sonra yeterli pişirme süresine uyarak lezzetli güveç yemeği yapılabilir. Güveç yemeğinin yapımı şöyledir:

  • Kuşbaşı doğranmış etleri bir tavanın içine alın. Suyunu çekene dek pişirin.
  • Et suyunu çektikten sonra sıvı yağ ilavesi yapın. Ardından bir güzel kavurun.
  • Soğanları ve biberleri yemeklik doğrayın.
  • Sarımsakları minik boyutlarda doğrayın.
  • Doğradığınız sebzeleri kuşbaşı etin üzerine ilave edin. Ardından kavurun.
  • Domateslerin kabuğunu soyun. Sonra küp şeklinde doğrayın.
  • Patates ve patlıcanı da küp şeklinde doğrayın.
  • Küp şeklinde doğradığınız sebzeleri diğer malzemelerin üzerine ekleyin.
  • Baharatları bu aşamada dahil tencerenin üzerine serpin.
  • Sıcak su ekleyin ve yaklaşık 5 dakika boyunca pişirin.
  • Yemeği iyice karıştırın. Sonra güveç kaplarına yerleştirin.
  • Alüminyum folyo ile kapladığınız güveçleri 160 derece ısıtılmış fırına yollayın.
  • Yarım saat pişen güvecin ilk sıcağının geçmesini bekleyin. Ardından sıcak bir şekilde servis edin.


Güveç Yemeği Ne Kadar Sürede Pişer?


Güveç yemeğinin pişme süresi 30 ile 45 dakika arasında değişir.

Muhabir: Haber Merkezi