İstiridye mantarı; yaprak mantarı, kayın mantarı ya da kavak mantarı olarak da bilinmektedir. Pleurotus cinsinin altında sınıflandırılan ve yenilebilir bir mantar türü olan istiridye mantarı, genel olarak ağaçların ölü ya da yaşayan gövdelerinde doğal olarak yetişmektedir. Pazar ve marketlerden de kolaylıkla temin edilebilen istiridye mantarı, sahip olduğu besin değerleri ile insan sağlığına oldukça büyük faydalar sağlar.
Yüksek oranda protein içermesi ve özellikle B vitaminleri bakımından zengin olması nedeni ile istiridye mantarının, sağlıklı ve dengeli beslenme programlarında yer alması gerekir. Bu mantarın bir diğer özelliği ise protein oranı ile kırmızı ete çok yakın değerlere sahip olmasıdır. Düşük oranda yağ ve kolesterol seviyelerine sahip olan istiridye mantarı; bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kolesterolün düşmesine ve antioksidanlar sayesinde vücudun diğer ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. İstiridye mantarını pişirmek için farklı birçok teknik tercih edebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere en lezzetli istiridye mantarını elde edebileceğiniz tarifleri aktaracağız.

İstiridye Mantarı Sote Tarifi

İstiridye mantarının en lezzetli olduğu tariflerden biri sotedir. Bunun için mantarların sotelik olacak şekilde küçük küçük doğranması ve zeytinyağında kavrulması gerekir. Ardından sarımsak, limon suyu ve damak tadınıza göre baharatları ilave edebilirsiniz. Elde ettiğiniz mantar sotenin tadı, et soteden farksız olacaktır. Aynı zamanda kırmız etten temin edilen vitamin ve mineraller, istiridye mantarı sotesinden de elde edilecektir.

Kızarmış İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye mantarını kızartarak oldukça lezzetli bir atıştırmalık elde edebilirsiniz. Bunun için mantarların suyunun iyice sıkılması ve önce yumurtaya ardından da mısır unu ya da galeta ununa bulunması gerekir. Harca bulanan istiridye mantarları, az yağda ve tavada kısa sürede kızartılabilir. Üzerine tercih ettiğiniz baharatları ilave ederek servis edebilirsiniz.

Kokoreç Usulü İstiridye Mantarı Tarifi

Kırmızı etin tadına çok benzeyen istiridye mantarı, evde kokoreç yapımında da tercih edilebilir. Bunun için tek yapılması gereken işlem istiridye mantarlarının temizlenmesi ve ardından ince ince kıyılmasıdır.

Daha sonra zeytinyağında, rengi dönene kadar mantarlar sotelenir ve üzerine tuz, kekik ve pul biber ilave edilir. Piştikten sonra tabaklarda servis edilebileceği gibi sokak lezzetlerinde olduğu gibi ekmek arasında yerleştirilerek de servis edilebilir.

Izgarada İstiridye Mantar Tarifi

İstiridye mantarı genel olarak etin girdiği tüm tariflerde yer alabilir. Bunlardan biri de mangal keyfidir. Izgarada istiridye mantarı yaparken, mantarların suyunu salmaması ve acılaşmaması için tereyağı ve sıvıyağ ilave edilmesi gerekir. Hazırlanan yağ karışımına bulanan mantarlar, ızgarada önlü arkalı olacak şekilde pişirilir ve kısa sürede servise hazır hale getirilir.

Güveçte İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye mantarına ekmek banarak yemek isteyenler, güveçte istiridye mantarı tarifini tercih edebilir. Bunun için ilk olarak mantarların kavrulması gerekir. Üzerine domates ve biber ilave edilir ve üzerine krema eklenir. Krema ilavesinden sonra bir süre daha pişirilen istiridye mantarları güvece aktarılır ve üzerine kaşar peyniri rendelenir. Son hali ile fırında on dakika pişirilen istiridye manatlarını artık afiyetle tüketebilirsiniz!

Bu tarifler ile istiridye mantarını ana yemek ve atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda bu mantar ile omlet yapabilir ve kahvaltı sofralarınızı tatlandırabilirsiniz. İstiridye mantarının en fazla kullanıldığı tariflerden birisi de pizzadır. Evde yapılan pizzaların ana malzemesi olarak istiridye mantarı tercih edilebilir. Damak tadına göre pizzanın malzeme çeşidi de arttırılabilir.

Muhabir: Haber Merkezi