Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Sinop, kendine özgü lezzetler oluşturmuştur. Bu yazıda, Sinop mutfağının en gözde yemeklerini liste haline getirdik. Sinop’un en popüler 12 lezzeti, şöyledir:
Sinop Mantısı
Sinop mantısı, hamurunda kullanılan yumurta ile diğer mantılardan ayrılan bir lezzettir. Klasik kıymalı, soğanlı ve baharatlı iç harç ile doldurulan mantı, muska şeklinde kapatılarak servis edilir. Servis esnasında üzerine yoğurt ve ceviz dökülerek enfes bir lezzet sunar.
Taktak Helvası
Taktak helvası; fındık ya da ceviz içeren sert bir helva çeşididir. Parçalara ayrılarak yenir ve Sinop'un yerel tatları arasında önemli bir yer tutar.
Nokul
Sinop'un ünlü lezzetlerinden nokul, mayalı hamurun verdiği aroma ile bilinir. Bu hamur işi lezzetin; kıymalı, cevizli, üzümlü ya da tahinli çeşitleri bulunur. Nokul, özellikle kahvaltılarda tercih edilen bir lezzettir. Görseli ile iştah açıcıdır.
Hamursuz Tatlısı
Yumurta, süt ve unun karışımı ile yapılan hamursuz tatlısı, sac üzerinde pişirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkaların arasına cevizler serpilir. En son üzerine soğuk şerbet dökülür ve dinlendirildikten sonra servise sunulur.
Kabak Millesi
Kabak millesi ya da akkabak böreği, tatlı bir börek çeşididir. Bal kabağı, ceviz ve şeker içeren iç harç, yufkalar ile bir araya getirilir. Kabak millesi, pek çok Sinoplunun sık sık hazırladığı bir tatlıdır.
İçli Tava
İçli tava, Karadeniz'in vazgeçilmez balığı olan hamsi ile yapılan bir lezzettir. Hamsi, içli pilava benzer şekilde kullanılır ve özgün bir aroma oluşturur. İçli pilavda; siyah kuru üzüm, soğan, fıstık, maydanoz gibi malzemeler kullanılır. İçli tava, Sinop mutfağının özgün yemeklerinden biridir. Bu yemek, Sinop’un deniz ürünlerini güzel şekilde değerlendiren bir tariftir.
Mısır Çorbası
Sinop'un mısır yetiştiriciliği ile ünlü olması, mısır çorbasını ortaya çıkaran bir etkendir. Kemikli et, mısır ve barbunya ile yapılan bu çorba, yöresel bir lezzet olarak karşımıza çıkar.
Sırık Kebabı
Boyabat ilçesinde popüler olan sırık kebabı, kuzunun sırığa takılarak pişirilmesi ile bilinir. Pişirme süresi oldukça uzundur; ancak sonuç için bu pişirme süresi göze alınır! Sırık kebabı, diğer kebaplardan farklı olarak soğuk servis edilen bir lezzettir.
Sirkeli Pırasa
Sirkeli pırasa, Sinop'a özgü bir lezzettir. Pırasalar haşlanıp yumurta ve una bulanarak kızartıldıktan sonra, dövülmüş sarımsak ve sirke ile karıştırılarak bu yemek hazırlanıyor. Oldukça besleyici ve sağlıklı bir alternatiftir. Sirkeli pırasa, genelde ekmek ile birlikte servis edilir.
Kaşık Çıkartması (Mamalika)
Mamalika, sıcak suda çırpılarak pişirilen bir tür mıhlamadır. Tereyağı, süt, un ve şeker ile hazırlanan mamalika, şerbet ile servis edilir. En son üzerine ceviz ve pekmez de konulur. Mamalika, Sinop’un geleneksel lezzetlerinden biridir ve yöre halkı tarafından sıkça hazırlanır. Basit malzemeli bir tatlı olmasına rağmen oldukça lezizdir!
Kestaneli İç Pilav
Sinop'un meşhur kestanesi, iç pilavın ana malzemesidir. Erfelek ve Ayancık bölgelerinde yetişen Sinop kestanesi ile hazırlanan iç pilav, muhteşem bir aromaya sahiptir. İç pilavda kestane; badem, kuş üzümü, karabiber ve kekik ile bir araya getirilir. Mutlaka denemeniz tavsiye edilir.
Keşkek
Sinop keşkeği, az salçalı ve hafif sulu bir kıvama sahiptir. Et ya da tavuk ilave edilerek hazırlanır. Keşkek, özel günlerin vazgeçilmez bir yemeğidir. Özellikle düğün yemeği olarak tercih edilir.




