Tokat mutfağı ülkenin diğer bölgelerine göre daha az anılsa da değer görmesi gereken yemeklere sahiptir. Karadeniz’in kendine has yemeklerini kendine has dokunuşlarla yorumlayan Tokat mutfağında her damak tadına hitap eden bir tarif bulmak mümkündür.

Bakla Sarması

Tokat ilinde toplanıp salamura olarak hazırlanan yaprakların namını duymayan yoktur. Bu yapraklarla yapılan bakla sarması kendine has bir lezzete sahiptir. Bakla sarmasının iç harcını bakla oluşturur. Yemeğe lezzetini veren en önemli unsurlardan biri de güveçte pişirilmesidir. Tencerenin dibine kemikli et parçaları yerleştirilirse sarmanın lezzeti kat kat artar.

Haşhaşlı Cevizli Çörek

Tokat’ta yapılan en meşhur hamur işlerinin başında gelen haşhaşlı cevizli çörek pofuduk yapısıyla ağız sulandırır. Hamur işlerinden hoşlanmayan kişilerin bile sevdiği bu çöreği özel kılan içindeki haşhaştır. Çörek sarmal bir şekilde tepsiye dizilip pişirilir. Ara öğünlerde ve öğlen yemeklerinde sıklıkla tüketilir.

Cevizli Bat

Tokat’ın en meşhur yemeği olan cevizli batın pek çok şehirde yapıldığı görülebilir. Yeşil mercimek ve bulgur gibi çok sayıda bakliyatın yer aldığı bat son derece sağlıklıdır. Meşhur Tokat yaprağı ile servis edilen cevizli bat doyurucudur. Sunum esnasında tercihe göre limon dilimleri kullanılabilir.

Tokat Kebabı

Tokat yöresine özel sobaların içinde pişirilen bu kebap mutlaka tadılması gereken bir lezzettir. Pişme şekli nedeniyle kıvamı ve lezzeti diğer kebaplardan ayrıdır. Diğer şehirlerde yapılan Tokat kebabı bu soba ile pişirilmediği için aynı tadı vermez.

Tokat Tiridi

Tirit denince akla ilk olarak etli bir ana yemek gelir. Tokat tiridi kahvaltıda tüketilmek üzere hazırlanır. Tokat’a özgü olan tiridin malzemeleri sucuk, yumurta ve ekmektir. Çayın yanında tüketilen bu tirit son derece doyurucudur. Son derece pratik ve kolay bir yapımı olduğu için evde denenebilir.

Yaş Tarhana Çorbası

Yaş tarhana ile yapılan bu çorba kış aylarında iç ısıtan cinstendir. İçindeki malzeme nedeniyle diğer çorba çeşitlerinden çok farklı bir lezzete sahiptir. Bazı yörelerde bu tarifin kuru tarhana ile yapıldığı görülebilir. Tokat yöresinde mutlaka yaş tarhana kullanılır. Yaş tarhana çorbası, yağ ve baharatla hazırlanan sosla servis edilir.

Madımak Yemeği

Yemeğe adını veren madımak otundan yapılan bu tarif Tokat’ta son derece meşhurdur. Ege ve İç Anadolu bölgelerinde de sıklıkla kullanılan madımak otu kendine has bir lezzete sahiptir. Tokat mutfağı içinden sebzeli bir tarif denemek isteyen kişilerin bu yemeği yapması gerekir.

Dilme Fasulye Tava

Tokat yöresinin kendine has yemeklerinden olan dilme fasulye tava ilginç bir yapıma sahiptir. Bu yemeği yaparken hem taze hem kurutulmuş fasulyeler kullanılabilir. Yeşil fasulyenin mısır ununa batırılıp pişirilmesiyle yapılan bu yemeğin yapımı son derece kolaydır.

Tokat Pağacı

Kahvaltılık sofralarını vazgeçilmezi olan pağaç, Tokat’ın en çok tüketilen hamur işlerinin başında gelir. Bal ve tereyağı tüketilerek yenen Tokat pağacı, çayın yanında çok iyi gider. Normal ekmeğe göre çok sert bir yapısı vardır. Aynı zamanda ekmek yapılırken içine ceviz konur. Tokat’taki tüm fırınlarda bu hamur işi satılır.

Tokat Çemeni

Kahvaltı sofralarını süsleyen Tokat çemeni sürülebilir kıvamıyla pek çok kişinin favorisidir. Tokat pağacı ile iyi giden bu çemeni sos olarak kullanmak da mümkündür. Tokat çemeninin yapımında biber salçası, dövülmüş ceviz, çemen tohumu, sarımsak, kuru nane, tuz ve zeytinyağı kullanılır.

Muhabir: Haber Merkezi