Adana, tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfak mirasına da ev sahipliği yapan bir şehrimizdir. Adana, yerel malzemelerin kullanılması ile kendine has bir lezzet şölenine sahiptir. Adana’daki en meşhur 15 yemek ise şöyle!

Adana Kebap

“Adana” denilince akla ilk gelen yemek tabii ki Adana kebap! özel bıçak ile kıyılan kuzu eti ve kuyruk yağı ile hazırlanan Adana kebap, yöre mutfağının en önemli lezzetidir. Yoğun baharatlar ve taze yeşillikler ile hazırlanan bu kebap, hem doyurucu hem de çok lezzetlidir.

Şırdan Dolması

Adana mutfağının cesur lezzetlerinden biri olan şırdan dolması, sakatat sevenler için ideal bir lezzettir. Geviş getiren hayvanların mideleri ile hazırlanır. Baharatlı iç harç ve özen ile pişirilen şırdanlar, yöre halkının vazgeçilmez aperatiflerindendir.

Analı Kızlı Çorbası

Dana ve kuzu kıymasının bulgur ile bir araya geldiği analı kızlı çorbası, doyurucu bir lezzettir. Bu çorbanın diğer adı ekşili yuvarlamadır. Bu çorba, ekşili sosu ile muhteşem bir lezzet sunar.

Yüksük Çorbası

Yaz aylarında hazırlanan yüksük çorbası, buzluğa atılarak kışın tüketilen bir mantı çeşididir. İçerisinde mantı, nohut, tereyağı ve özel baharatlar bulunan bu çorba, Adana mutfağının başka bir özgün lezzetidir.

Mumbar Dolması

Mumbar dolması, koyunun kalın bağırsağının özen ile temizlenip iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Kıyma, baharatlar, pirinç ve salça içeren bu dolma, sakatat sevenler için şahane bir seçenektir.

Fellah Köfte

Et içermeyen nadir Adana lezzetlerinden biri olan fellah köftesi; bulgur, un, irmik ve özel baharatlar ile hazırlanmaktadır. Karışım top haline getirilir ve bu toplar kaynatılır. Özel sos ile servis edilen bu köfte, Adana’da vejetaryen bir seçenek arayanlar için ideal bir tercihtir.

Gül Mantı

Büyük hamurlar ile hazırlanan ve gül şeklini alan mantı hamurlarının içine kuzu ya da dana kıyması, baharatlar ve özel sos eklenerek yapılan gül mantı, Adana’nın en meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır.

Adana Böreği

Baklavalık yufka ile böreklik yufkanın bir arada kullanıldığı Adana böreği, içerisinde beyaz peynir, kaşar peyniri ve eritme peyniri içeren bir özgünlüğe sahiptir. Kahvaltılarda sıklıkla tercih edilen bu lezzet, özellikle zeytin ve çay ile mükemmel bir uyum sağlar.

Avgan Pilavı

Adana'ya özgü bir pilav türü olan bu pilav; et, havuç ve soğanın özel baharatlar ile buluşarak hazırlandığı bir lezzettir. Bol baharatlı ve etli olan bu pilav, ana yemek olarak sunulur.

Bamya Dolması

Büyük boy bamyalardan hazırlanan bamya dolması, içerisine; dana kıyması, soğan, biber ve baharatlar eklenerek yapılan bir dolma çeşididir. Adana'nın sebzeleri ve eti ile harmanlanan bu dolma, özel sosu ile birlikte servis edilir.

Ciğer Kavurma

Adana usulü ciğer kavurması; kuzu ciğeri, kuyruk yağı, soğan, biber salçası ve baharatlar ile hazırlanır. Bu özel kavurma, Adana'nın meşhur Osmaniye ilçesinde özellikle tercih edilen bir lezzettir.

Ekşili Ispanak Başı

Ispanak başlarının kullanıldığı bu yemek; mercimek, nohut, biber salçası, tereyağı, tuz, limon suyu ve su ile hazırlanır. İçerisinde et bulunmamasına rağmen doyurucu bir seçenek olan ekşili ıspanak başı, sağlıklı ve hafif bir tercihtir.

Babagannuş

Adana mutfağının vazgeçilmez mezeliklerinden biri olan babagannuş; közlenmiş patlıcan, kuru soğan, domates salçası, sivri biber, tuz, sıvı yağ, sarımsak, maydanoz ve nar ekşisi ile hazırlanır. Bu meze, ana yemeklerin yanında nefis bir alternatiftir.

Sıkma

Un, yaş maya, tuz ve su kullanılarak hazırlanan sıkma, iç harcında; lor peyniri, beyaz peynir ya da çökelek, domates, maydanoz, yeşil soğan, pul biber ve sıvı yağ içerir. Bu lezzet, sacda pişirilerek sıcak servis edilir.

Bici Bici

Adana'nın ünlü tatlısı bici bici, nişastalı bir muhallebi ile şerbetlenerek servis edilir. Yaz aylarında ise içerisine buz eklenerek ferahlatıcı bir lezzet haline getirilir.

Muhabir: Haber Merkezi