Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Antalya'da düzenlenen Akdeniz ve Karadeniz'in en büyük Balıkçılık Bilimi Forumu'na (Fish Forum) da değindi. Forumda dünyada balıkçılığın sürdürülebilir hale getirilmesi ve denizlerin karşı karşıya olduğu sorunlar ele alındı.

TÜRKİYE BALIKÇILIKTA AVRUPA'DA ÖNE ÇIKIYOR

Atalay, Türkiye'nin hem avcılık hem de yetiştiricilik kapasitesiyle Avrupa'da öne çıktığını vurguladı. Özellikle levrek ve çipura yetiştiriciliğinde dünya birincisi, alabalık yetiştiriciliğinde ise dünya ikincisi olduklarını belirtti.

100'DEN FAZLA ÜLKEYE BALIK İHRAÇ EDİYORUZ

Türkiye'nin su ürünleri ihracatında da önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Atalay, 100'den fazla ülkeye balık ürünü ihraç ettiklerini kaydetti.

2023'TE REKOR, 2024'TE HEDEF 575 BİN TON

Atalay, 2023'te balıkçılık ve avcılık ürünlerinde rekor kırıldığını ve 1 milyon tona yakın balık elde edildiğini açıkladı. 2024 yılı için ise 575 bin ton üzerinde yetiştiricilik hedefi koyduklarını belirtti.

SOMON, LEVREK, ÇİPURA VE MİDYE ÜRETİLECEK

Atalay, üretim planlaması kapsamında somon, levrek, çipura ve midye gibi balıkları da üreteceklerini ve optimum düzeyde fiyat politikası sağlayacak şekilde üretime odaklanacaklarını söyledi.

İSTİLACI TÜRLERLE MÜCADELEYE AR-GE DESTEĞİ

Atalay, balıkçılık sektöründe AR-GE çalışmalarının önemini vurguladı. İstilacı türlerle mücadelede de AR-GE çalışmaları yapıldığını ve balon balığının yayılım hızının engellenmesi için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatlarıyla AR-GE desteklerini 4 katına çıkaracaklarını açıkladı.

Muhabir: Haber Merkezi