İnternetin kullanıma başlanmasıyla beraber ortaya çıkan e-ticaret sektörüne olan ilgi her geçen gün artış gösteriyor. Özellikle COVID-19 pandemisiyle beraber büyük bir ivme yaşanan e-ticaret hızlı bir şekilde büyüme gösterdi. İnsanların alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve internetten alışveriş yapmaya yönelmesi de birçok markanın internetten satış yapmaya başlamasını sağladı.
Günümüzde e-ticaret yapmak isteyen markaların en çok yanıt aradığı sorulardan birisi de e-ticaret nasıl yapılır sorusudur. Çünkü bu sektörde faaliyet gösteren markaların çoğu profesyonel bir şekilde hareket ederek e-ticarette başarılı olmayı istemektedir.
E-Ticaret Nedir Nasıl Yapılır?
E-ticaret, markaların ürün ve hizmetlerini internet üzerinden sattığı ticari faaliyete verilen isimdir. Genellikle markalar e-ticaret pazaryerlerinde mağaza açarak ya da e-ticaret sitesi kurarak sektöre adım atmaktadır. Gelin şimdi hep beraber e-ticaret nasıl yapılır bir göz atalım:
- E-ticaret için iş planı hazırlayın.
- Satacağınız ürün ve hizmetleri belirleyin.
- Ürünlerinizi nasıl tedarik edeceğinize karar verin.
- Şirket kuruluşu gerçekleştirin.
- E-ticaret altyapınızı alın.
- Ürün ve hizmetlerinizi yükleyerek fiyatlandırın.
- Sitenizi tasarlayın.
- Sanal pos ve kargo anlaşması yapın.
- Ürün ve hizmetlerinizi pazarlayarak satış yapmaya başlayın.
E-ticaret yapmak için bu adımları takip edebilirsiniz. Özellikle bu süreçte profesyonel olmak istiyorsanız altyapı seçimi yaparken Ticimax gibi profesyonel e-ticaret altyapılarına yönelebilirsiniz. Böylece sektörel ihtiyaçlarınıza uygun olan modül ve özellikleri kullanabilir ve işinizi büyütebilirsiniz.
E-Ticaretin Avantajları ve Önemi
E-ticaret sektöründe faaliyet gösterecek olan markaların e-ticaretin avantajları hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü e-ticaret yalnızca internetten satış yapacağınız bir sektör değildir, satış yapmak ile beraber marka değerinizi de artırmanıza yardımcı olur. E-ticaret yapan firmalar 7 gün 24 saat açık olan bir sanal mağazaya sahip olur. E-ticaret firmaları ürün ve hizmetlerini hedef kitlelerine daha kolay ulaştırır.
Türkiye’nin her yerindeki müşteriye ulaşma ve satış yapma fırsatı yakalarlar. E-ticarette işletme maliyetleri geleneksel ticaret oranla daha düşüktür. Markalar kendi sitelerinin verilerini toplayarak analiz edebilir ve böylece işlerini kolayca yönetebilir. E-ticaret firmaları sosyal medya, seo, ınfluencer marketing, sosyal medya reklamcılığı gibi dijital pazarlama stratejileri ile geniş bir pazara ulaşabilir.
E-Ticaret İş Modeli Dropshipping ve Stoklu Satış
E-ticarette tercih edebileceğiniz birçok iş modeli bulunur. Genellikle satış yapan kişi ve müşteriye göre farklılaşan B2B, B2C, C2C gibi e-ticaret iş modellerinin yanı sıra stoklu ve stoksuz e-ticaret iş modeli satış yöntemine göre farklılaşan e-ticaret iş modelleridir.
Stoklu satış markaların satacakları ürünleri depolarında stoklayarak e-ticaret yaptığı iş modeliyken dropshipping yani bilinen bir diğer adıyla stoksuz e-ticaret, markaların e-ticaret tedarikçileri ile anlaşarak ürün ve hizmetlerini XML bağlantısıyla e-ticaret sitelerine aktardı ve sipariş geldikçe ürün tedarik ederek müşterilere gönderdiği iş modelidir. Genellikle sermayesiz e-ticaret yapacak olan işletmeler dropshipping iş modeline yönelmektedir.
E-ticaret Altyapısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kendi markasını kurmak isteyen işletmelerin e-ticaret sitesi kurmaya yöneldiği bilinir. Bu süreçte de aslına bakıldığında iyi bir e-ticaret altyapısı ile çalışmak markaların profesyonel bir şekilde e-ticaret yapmasına olanak tanır. Fakat bir e-ticaret altyapısı seçmek için de işletmelerin birçok konuyu göz önünde bulundurması gerekir.
- E-ticaret Altyapısının Referansları
- E-ticaret Paketlerinde Bulunan Modül ve Özellikler
- Altyapının Güvenliği
- 7/24 Destek
- Ücretsiz E-ticaret Eğitimleri
- Kargo ve Sanal Pos Fırsatları
- Dönüşüm Artırıcı Özellikler
- Güçlü Raporlama Altyapısı
- Mobil Uygulama
Gibi birçok özelliği e-ticaret altyapısında yer alması gerekir. Bunun yanı sıra e-ticaret altyapısı seçerken markaların omnichannel çözümlerin bulunup bulunmadığını da göz önünde bulundurması oldukça önemlidir. Çünkü omnichannel çözümler sayesinde işletmeler çoklu kanallar üzerinden satış yapabilmekte ve böylece daha fazla gelir elde edebilmektedir.
E-Ticaret İşinizi Büyütmek İçin Stratejiler
E-ticaret yapacak olan her marka işlerini büyütmek için stratejiler arar. Genellikle bu süreçte markalar risksiz bir şekilde satış yapacakları sermayesiz e-ticarete yöneliyor olsa da aslına bakıldığında stoklu bir şekilde satış yaparak işinizi büyütebileceğiniz birçok alan da bulunmaktadır. Özellikle e-ticarette işini büyütmek isteyen markaların şunlara dikkat etmesi gerekir:
- Güvenilir e-ticaret altyapıları ile sitenizi kurun.
- Dijital pazarlama çalışmalarına önem verin.
- Kullanıcılarınıza mobil dostu bir deneyim sunun.
- Ürün kataloğunuzu sürekli olarak geliştirmeye özen gösterin.
- Rakip analizi yaparak güçlü ve zayıf yönlerinizi görün.
- Ürün, marka ve kategorileriniz için seo çalışmasına önem verin.
- Kişiselleştirme çalışmaları ile müşterilerinizin markanıza olan sadakatini artırın.
- Ürün ve hizmetlerinizi sosyal medya platformlarında pazarlayarak hedef kitlenize ulaşın.
- Satış öncesi ve satış sonrası destek hizmetlerine önem verin.
- Ücretsiz kargo fırsatı sunun.
- Müşteri dostu fiyatlandırma stratejisi ile hareket edin.
- Farklı ülkelere satış yapacaksanız alternatif ödeme yöntemlerini tercih edin.
- Sitenizde a/b testleri yaparak sürekli geliştirmeler yapın.
Sizler de bu konulara önem verebilir ve müşterilerinize kusursuz bir alışveriş deneyimi sunarak e-ticarette başarılı olabilirsiniz.
E-ticaret Satış Arttırma Yöntemleri
E-ticaret satış artırma yöntemleri oldukça çeşitlidir. Genellikle markalar bu süreçte dijital pazarlama daha fazla önem vermektedir.
- Sosyal Medya Pazarlaması
- E-mail Marketing
- SMS Pazarlaması
- Arama Motoru Optimizasyonu
- Arama Motoru Reklamcılığı
- Influencer Marketing
- Affiliate Marketing
E-ticarette satış artırmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntemlerdir. Sizler de e-ticaret sitenizi Ticimax ile kurarak birçok dijital pazarlama modülüne erişebilir ve böylece yapacağınız çalışmalarla satışlarınızı kolayca artırabilirsiniz.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.