TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, askerlikte kötü muamele iddialarıyla ilgili şikâyetler geldiğini söyledi.

Bütün bu şikâyetleri topladıklarını dile getiren Ayhan Sefer Üstün, ancak kuruma da haksızlık etmemeleri gerektiğini vurguladı. Komisyon Başkanı Üstün, ‘‘TSK kapalı bir kutu gibi, orada olan olaylar da biraz kol kırılır, yen içinde kalır misali oluyor‘‘ dedi.

İntihar vakalarına da dikkat çeken Üstün, ‘‘İşin acı tarafı er eri, onbaşı onbaşıyı döver. Daha çok alt rütbeli olanlardır, çavuş, onbaşı, er seviyesindeki birtakım olaylardır, belki diğerleri de vardır. İntiharlar çok fazla oluyor‘‘ diye konuştu.

‘Bir subayın ceza aldığını düşünün‘

Üstün, ‘‘Şimdi askerler de askerlikte uğradıkları bu tür kötü muameleleri artık anlatacak duruma geldi‘‘ dedi. Türk Ceza Kanunu‘nun 2005‘te değiştiğini, işkence ve kötü muameleye karşı ciddi önlemler alındığını anımsatan Üstün, şöyle konuştu:  ‘‘Alınan önlemlerle, sivildeki işkence iddiaları yok denecek kadar aza indi. Dolayısıyla bu kurumdaki kamu görevlileri de başlarına böyle bir şey geleceğini bilirlerse, kesinlikle işkenceye, kötü muameleye yeltenmez, aklından bile geçirmez. Düşünün bir subayın ceza alıp, mesleğinden mahrum kalacağını...‘‘

‘‘Disko‘‘ diye bilinen disiplin koğuşlarının, eğitim taburlarının incelenebileceğini belirten Üstün, burada askerlerle konuşulabilineceğini anlattı.  Üstün, ‘‘Eskiden belki sivilde işkence vardı ama bir o kadar da iftira vardı. Her karakola girip çıkan, atsalar da atmasalar da ‘bana dayak attı‘ diye çıkardı, şimdi ise kamera var, yarım saatte o iddia ispatlanır. Bu açıdan kimsenin gocunmaması lazım, aksine işbirliği yapılması lazım. Zaten işbirliği yapılacaklarını da tahmin ediyorum" dedi.

Muhabir: Haber Merkezi