- 12 Eki 2017 - 20:58 G: 12 Eki 2017 - 21:14

Giresun'un meşhur ekmeği 'Golit' iki sene bozulmuyor!

Giresun Golit ekmeğini yakından tanıyalım...

mask

Giresun Golit ekmeğini yakından tanıyalım...

Giresun 'da taş fırınlarda pişirilip dört gün bekledikten sonra iki seneye kadar bozulmayan kuru ekmek golit, asırlardır yöre halkı tarafından tüketiliyor.

2/12
mask

Giresun'da taş fırınlarda pişirilip dört gün bekledikten sonra iki seneye kadar tüketilebilen kuru ekmek golit, asırlardır yöre halkının vazgeçilmediği lezzetlerden.

3/12
mask

Yoğun olarak Şebinkarahisar ilçesinde üretilen golit birkaç kişinin imece çalışmasıyla yapılıyor. Golit hazırlanmadan önce taş fırın kalın odunlar kullanılarak yakılıyor.

4/12
mask

Odunlar köz haline gelene kadar su ve maya kullanılarak hazırlanan hamur beklemeye bırakılıyor, bu sırada yere geniş bir örtü seriliyor. Hazır olan hamuru keşen kişi, yerde oturanın sofrasına seri bir şekilde atıyor.

5/12
mask

Hamur, yapışmaması için unlanıp yuvarlayarak örtüye konuluyor. Özel bir tahta kaşıkla örtüye dizilen hamurlar kısa süre bekledikten sonra yuvarlanarak simit şekline getiriliyor ve fırına atılıyor.

6/12
mask

İlçenin Şaplıca köyünde golit üreten Saliha Şenol, golit olarak adlandırılan kuru ekmek yapımının iki asrı aşan bir gelenek olduğunu söyledi. Golit yapmayı ailesinden 14 yaşında öğrendiğini dile getiren Şenol, 42 yıldır hem tüketmek hem de satmak için golit hazırladığını anlattı.

7/12
mask

Golitin fırında en az dört gün kuruması gerektiğine işaret eden Şenol, "Zaten golitin özelliği de buradan geliyor, dört gün fırında kalmazsa olmaz." dedi.

12 Eki 2017 - 20:58 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.

01

Aysel Ceylan - Slm verdiginiz tarif giresun golit ekmegi degil sebinkarahisara oz firinkurusudur lutfen duzeltiniz bu tarifin sebinkarahisara aittir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 02:31



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi