Ege Bölgesi'nin önemli sulak alanlarından Eber Gölü'nde kamış hasadı start verdi.
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi sınırları içindeki göl kısmından toplanan kamışlar, hem yurt içinde hem de başta İngiltere ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Hasat edilen kamışlar, Derekarabağ köyü yakınlarındaki tesislerde işleniyor. Bu tesisler, bölgedeki birçok kadın ve erkeğe yaklaşık 5 ay süresince istihdam sağlıyor. İşlenen kamışlar, yurt içinde genellikle kamelya yapımı ve iç dekorasyon malzemesi olarak kullanılırken, yurt dışına ise özellikle çatı yapımı ve yalıtım malzemesi olarak gönderiliyor.

Gölden toplanan kamışlar, tesislerde aynı boyda balyalar halinde paketleniyor. Ardından "patpat" adı verilen tarım araçlarıyla transfer merkezlerine taşınıyor ve tırlara yüklenerek varış noktalarına doğru yola çıkıyor.
Eber Gölü kamışı, bölge ekonomisine önemli katkı sunmaya devam ediyor.

"REKOLTE YÜZDE 20-30 SEVİYELERİNE DÜŞTÜ!"
Derekarabağ köyünde kurulu tesislerden birinin sahibi olan Hüseyin Kılıç, Eber Gölü kamışlarının Bolvadin'den dünyanın dört bir yanına nasıl ulaştığını gözler önüne serdi.
Bu sene rekoltede düşüş olduğunu aktaran Kılıç, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Bu yıl ürünlerimizdeki rekolte gölün yanma sebebinden dolayı önceki yıllara göre yüzde 20-30 seviyelerine kadar düştü. Bunun nedeni gölün susuz kalması ve yanmasından dolayı. Geçen yıl 4 bin adet ürün balya yaparken bu yıl 400’e kadar düştü. Ürünleri Hollanda ve İngiltere gibi ülkelere yolluyoruz. Oralarda doğal izolasyon malzemesi olarak kullanılıyor. Betondan daha iyi çünkü hava alma özelliği var. Yurt dışından ürünü ilgi büyük inşallah bu ilgi yurt içi piyasadan da olacak."




